AddToAny

- Guttene må få vite at det er mye teknologi i farmasi

I minst 30 år har Farmasøytisk institutt hatt en kvinneandel på nærmere 80 prosent. - Det er en utfordring, erkjenner instituttleder Kathrin Bjerknes. Studentene Uniforum har snakket med, tror guttene vet for lite om faget.
Farmasøytisk institutt skiller seg ut på Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet som det eneste instituttet hvor kvinnene er i flertall på alle nivåer.

Tall fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse viser at mens andelen mannlige studenter på fakultetet er ca. 60 prosent, har andelen mannlige studenter på Farmasøytisk institutt lenge ligget på ca. 23 prosent.

- Men spiller det egentlig noen rolle om flertallet av farmasistudentene er kvinner?

Ja, mener instituttleder Kathrin Bjerknes.

- Studentene våre bør speile mangfoldet i samfunnet, sier hun. Vi bør få inn alle perspektiver. Instituttets målsetting er å rekruttere dyktige kandidater både blant guttene og blant jentene, understreker hun.

Har ikke tenkt på det som et problem

Studentene Uniforum møter, er ikke like skråsikre.

Ole Henrik Flesvig Holt og Daniel Rahmati er begge i ferd med å avslutte det fjerde året på det femårige profesjonsstudiet i farmasi.

Ingen av de to opplever at den lave andelen menn har negativ effekt på det faglige og sosiale læringsmiljøet.

- Jeg har ikke tenkt på dette som et problem. Det er et godt samhold både mellom guttene og på tvers av kjønnene, sier Rahmati.

De trekker begge fram fadderuka som viktig for det sosiale læringsmiljøet.

Flesvig Holt forteller at han fant sin kjernegruppe av guttevenner i løpet av denne denne uka, og at han i tillegg har fått mange jentevenner.

- Dette er et lite institutt, og jeg opplever at miljøet er veldig inkluderende også på tvers av årskullene. Det gode sosiale miljøet er også viktig for læringsmiljøet. Det er alltid noen vi kan utveksle tanker og ideer med, kommenterer Rahmati.

Lotta Snickare, forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning og deltaker i prosjektet FRONT-2 Future Research- and Organizational Development in Natural Sciences, Technology and Theology (2019-2022), er ikke overrasket over guttenes positive miljøbeskrivelser.

- Vi har ingen tall fra fakultetet på dette i FRONT-prosjektet, men det finnes mye forskning som viser at menn i mindretallsposisjon har det lettere enn kvinner i mindretallsposisjon. Ett uttrykk er at menn havner i en glassheis mens kvinner stanger i glasstaket, kommenterer Snickare.

Tilfeldig studievalg

Men hva skyldes det egentlig at så få gutter ønsker å studere farmasi, og hva kan instituttet gjøre for å øke andelen menn blant studentene?

Både Ole Henrik Flesvig Holt og Daniel Rahmati beskriver studievalget sitt som litt tilfeldig.

Planen til Daniel Rahmati var å bli lege som faren, men han har en tante som er farmasøyt og hadde derfor litt kjennskap til studiet.

- Jeg trengte alderspoeng for å komme inn på medisin og begynte å studere farmasi for å ha noe interessant og relevant å holde på med i mellomtiden. Men jeg skjønte ganske snart at dette var riktigere for meg enn legestudiet. Jeg oppdaget hvor mye farmasøyter lærer, og jeg forstod hvor viktige legemidlene er i behandling av pasientene, sier han.

- Jeg hadde nok ikke begynt å studere farmasi om ikke søsteren min hadde forta

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt