AddToAny

Gode råd skal synes på bunnlinja

Gode råd skal synes på bunnlinja
Einar og Eva Solerød startet med ammekyr på gården i Eidsberg høsten 2016. De hadde ting på stell, men merket behov for økt kontroll og en konkret plan. Da var mentorordningen i landbruket en spennende mulighet.
Jørgen Thorshov driver med ammeku og korn i Enebakk, noen mil lenger nord i Viken. Det var ikke nei i hans munn da rådgiver Ole Henrik Lauritzen i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Øst spurte om han ville være mentor.

Etter tre møter og diverse telefoner er det ingen tvil om at Solerød og Thorshov har funnet tonen.

- Dette er et godt par, konstaterer Lauritzen.

Bedre og tyngre dyr

Når Bondebladet kommer på besøk til Solerød, har «ferskingen» og mentor gått en runde og sett på besetningen, og er i full gang med å diskutere planene for sommeren.

Her er ting på stell, men Einar har blinket ut tre ting han vil følge opp konkret: Veie kalvene jevnlig, inseminere mer, og være nøye med hvilke dyr som slippes på de beste beitene.

Dessuten vil han sende flere hårprøver til Storfekontrollen for å få dyra stambokført. Det øker verdien på avlsdyra. Planen er å inseminere renrasede charolaiskyr, og la oksene gjøre jobben ellers for å få effekten av krysningsdyr.

- Det er inspirerende å snakke med en som ser ting med andre øyne, da kommer det opp gode ideer. Målet er å få en stamme med bedre og tyngre dyr, men vi har også sett på andre ting, som bruk av arealet. Kanskje det lønner seg å begynne med korn igjen, og heller kjøpe grovfôr, sier Einar Solerød.

Kjøpte

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Felleskjøpet forventer at kornavlingene i 2020-21 blir 5 prosent over snittet for de siste fem åra.
Bondebladet 22.09.2020
Økern Portal får Nord-Europas største spiselige tak. FK Agri skal blant annet levere kompostert plantejord og etablere tusenvis av planter, stiklinger og vekster.
Bondebladet 22.09.2020
Antallet mosjonskrav-tilsyn som viste utilfredsstillende forhold, ble halvert fra 2018 til 2019. Mattilsynet vedgår samtidig at mosjonskravet er vanskelig å holde veldig tydelig tilsyn med.
Bondebladet 22.09.2020
Vi et rundt 3000 tonn med bygg i året. No vil Opplysningskontoret for brød og korn ha oss til å ete meir bygg. Dei har eit ambisiøst mål om å tidoble bruken av bygg i norsk kosthald - i brød, men også i ulike middagsrettar og i graut.
Bondebladet 22.09.2020
Rørosmeieriet har fått nye eiere. Det første de gjør er å sende bestyreren og kommunikasjonssjefen ut i Nationen for å krever lettelser i sine kostnader. Nationen presenterer falskneriet på første side.
Bondebladet 22.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt