AddToAny

Gjeldsrådgivning for psykiske helseproblemer kan være ekstremt lønnsomt - en usystematisk oversikt

Gjeldsrådgivning for psykiske helseproblemer kan være ekstremt lønnsomt - en usystematisk oversikt
NAVs gjeldsrådgivningstjeneste bør styrkes umiddelbart for å begrense psykiske helseproblemer i kjølvannet av koronapandemien, skriver Arne Holte.
Forfatterinfo

Arne Holte

Arne Holte er tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet. Han er også professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, og en populær foredragsholder.

ARTIKKEL 19: Dette er 19. bidrag i en serie om hvordan vi forebygger depresjon i samfunnet. Serien er skrevet for deg som jobber med helsefremming og forebygging av psykiske lidelser (les mer om målgruppen).

Koronapandemien har endret livssituasjonen til mange husholdninger i Norge på en sjokkartet måte. Ved inngangen til juli 2020 var det 272 400 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos NAV. Det tilsvarer 9,6 % av arbeidsstyrken (NAV, 2020). Mange av disse vil få uforutsette gjeldsproblemer, kanskje særlig knyttet til usikrede subprimelån for å dekke forbruk (se artikkel 18), men også til etterslep på husleie og andre økonomiske forpliktelser.

Tidligere i denne artikkelserien har jeg vist at usikret og uhåndterlig gjeld er betydelige risikofaktorer for psykiske helseproblemer (artikkel 15). Jeg viste også at psykisk sykdom øker risiko for å bli sittende med uhåndterlig gjeld, noe som igjen reduserer behandlingseffekt og hindrer tilfriskning (artikkel 16). Videre viste jeg at det er en tydelig sammenheng mellom uhåndterlig gjeld og selvmord (artikkel 17). Jeg oppsummerte så det vi vet om effektive individuelle og samfunnsmessige tiltak mot psykiske helseproblemer som følge av gjeld (artikkel 18). I denne 19. artikkelen tar jeg for meg kostnadseffektivitet ved å tilby gjeldsrådgivning mot psykiske helseplager.

Kostnadseffektivitet

Med kostnadseffektivitet menes forholdet mellom kostnad og gevinst i kroner og øre. Hvis et tiltak gir større gevinst enn det koster, er det kostnadseffektivt. Er kostnaden større enn gevinsten, er det ikke kostnadseffektivt. Enkelt regnet: Hvis vi setter alle kostnadene ved tiltaket under brøkstreken og hele gevinsten ved tiltaket over streken og brøken blir større enn én, så er tiltaket kostnadseffektivt.

Kostnadseffektivitet er en viktig indikator som alle med budsjettansvar bør være opptatt av når de skal vurdere om et tiltak skal settes i verk. Men det er ikke den eneste. Andre indikatorer er: implementering (lar det seg gjennomføre?), effektstørrelse (hvor stor er virkningen?), robusthet (hvor mye tåler det?) og brukertilfredshet (vil folk ha det?). De fleste evalueringer av helsetiltak, enten det er behandling, de er helsefremmende eller sykdomsforebyggende, oppgir gjerne mål på brukertilfredshet og effektstørrelse, men dessverre sjelden på kostnadseffektivitet. Det er underlig at Forskningsrådet og andre som bevilger penger til tiltaksforskning, aksepterer dette.

Forbrukslån og usikret gjeld

Christian Poppe og medarbeidere i SIFO har sett på hvor mye nordmenn faktisk bruker av lån til forbruk (Poppe, Borgeraas & Bakkeli, 2019). De konkluderer at 54 % av de som har tatt opp ordinære boliglån i siste femårsperiode før koronapandemien, og 73 % av de som i samme tidsrom har tatt ut rammelån, har latt disse pengene gå helt eller delvis til forbruk. Nesten 1/3 av den norske befolkningen har rentebærende usikret kreditt gjennom kredittkort (28 %), forbrukslån (13 %) eller kontoovertrekk (2 %).

Analysene viser videre at den usikrede gjelden er et problem for hele 11 % av befolkningen. Men det var før koron

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

- Veldig ofte er gamle følelser og sår det vi har minst lyst til å kjenne på. Og vi gjør veldig mye for å slippe unna dem, sier psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 20.09.2020
Følg med på andre, men ikke bli en følger. Det er ett av tre gode råd fra den romerske filosofen Seneca. Hver kveld gjennomførte han en slags psykologisk vareopptelling før han gled inn i søvnens rike, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi har alle gått i klasse med elever som har oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer, skriver Kaja Næss Johannessen og Ann-Karin Bakken.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi trenger forskningen for ikke å henfalle til tro, dogmer, myter, ideologi, religion, pengemakt eller innskytelser.
Psykologisk.no 14.09.2020
En del følelser, som sjalusi, skam og redsel, skulle mange av oss gjerne vært foruten. Så hvorfor er det lurt å kjenne litt ekstra godt etter på hva disse følelsene prøver å fortelle oss? Det er tema i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 14.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt