AddToAny

Giske til frontalangrep på PFU: - En helt uforståelig konklusjon

Reagerte sterkt i PFU-lokalene etter frifinnelse.
Trond Giske fikk for første gang en klage behandlet hos Pressens Faglige Utvalg, og var selv til stede på Pressens hus i Oslo da publiseringer hos Adresseavisen, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen skulle vurderes onsdag morgen.

Etter at utvalget hadde tvilt seg fram til frifinnelse etter en såkalt samlet vurdering, i en diskusjon der flere uttalte at de helst ville gå for fellelsen kritikk, gikk Giske til frontalangrep på resonnementet han hadde vært tilskuer til.

- Ny og lavere standard

- En helt uforståelig konklusjon. Utvalget sier at kildegrunnlaget er tynt, at anklagene ikke er dokumentert, og at det ikke er tatt nødvendige forbehold. Likevel konkluderer de med at god presseskikk ikke er brutt. Det henger jo ikke på greip, sier Giske til Journalisten.

- Man kan ikke påpeke alt dette, og likevel si at det skal være greit. Da har man lagt en ny og lavere standard for norsk presse.

- Er dette en viktig sak for deg?

- Selvfølgelig, men ikke bare for meg. Det er viktig for alle som blir utsatt for alvorlige anklager. Det PFU nå gjør, er i praksis å oppheve kravet i Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om å kontrollere at opplysninger er korrekt. De sier i diskusjonen at punktet ikke er oppfylt, og likevel frikjenner de.

Den erfarne mediepolitikeren og tidligere kulturministeren antyder at han har mistet troen på pressens selvdømmeordning:

- Noen sier at PFU er mer til stede for å beskytte mediene enn for å beskytte de som omtales, og det mener jeg denne konklusjonen bærer preg av. Jeg mener det aktualiserer en debatt om et medieombud. Jeg er ganske ressursterk, kan skrive klage og jobbe med det. Vanlige folk som utsettes for sterke anklager vil stå maktesløse med terskelen som nå er lagt.

Elin Floberghagen gikk i diskusjon med Trond Giske etter PFU-behandling. Foto: Marte Vike Arnesen

Opprørt etter behandling

Giske havnet i diskusjon med generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund før han tydelig frustrert forlot lokalene.

- Hva diskuterte du med Giske, Floberghagen?

- Jeg tenker at klager er misfornøyd med konklusjonen. Det er ikke så veldig overraskende når den ble som den ble. Så jeg ser diskusjonen i det lyset, sier Floberghagen til Journalisten.

Hun legger til:

- Dette har vært en vanskelig sak. Det handler om hvor langt mediene må sannsynliggjøre påstander, og hvilke forbehold de tar når det ikke er sannsynliggjort. PFU lå i et mellomrom der de er kritisk til deler av dekningen. Samtidig er det stor offentlig interesse rundt saken, som gjør at de totalt har landet på at dette, under tvil, ikke er brudd på god presseskikk. De kunne ha landet på den andre siden. Det var en viktig sak og en god runde i PFU.

Image-text:

Trond Giske var ikke fornøyd etter PFU-behandlingen onsdag morgen.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Går av som forskning.no-redaktør etter nesten 15 år. Til neste år vil Nina Kristiansen ha vært redaktør i forskning.no i 15 år. Sammen med flere andre jubileer gjorde det at Kristiansen begynte å tenke på forandring.
Journalisten 26.11.2021
Krever at mer gjøres for å sikre menneskerettighetene. Fem nordiske fotballforbund krever i et brev til Fifa at mer gjøres for å sikre grunnleggende menneskerettigheter.
Journalisten 26.11.2021
- Vi har lenge sagt at vi må gjøre noe med det, sier PK-leder.
Journalisten 26.11.2021
Slapp helt av og test deg sjøl med tidenes beste quiz - folketallet tatt i betraktning.
Journalisten 26.11.2021
Klar på at Qatar aldri burde fått VM. TV 4 og C More får trolig ikke med seg ekspert Lotta Schelin til fotball-VM i Qatar neste år. - Jeg får klump i magen av å tenke på det, sier hun.
Journalisten 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt