AddToAny

Gir råd til våre folkevalgte

Hva bør politikerne gjøre for å løfte den offentlige matomsorgen de neste fire årene? Vi har utfordret organisasjoner og kompetente fagpersoner til å si hva de mener er de største utfordringene i dag.
Samtidig får de folkevalgte noen gode råd med på veien.

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Foto: John Trygve Tollefsen / Nasjonalforeningen for folkehelsen

Mina Gerhardsen, generalsekretær Nasjonalforeningen for folkehelsen

Hva mener Nasjonalforeningen for folkehelsen er de største utfordringene innen offentlig matomsorg i dag?

En av sakene vi ønsker å løfte inn i valgkampen er gratis og sunn skolemat. Unger kommer fra ulike hjem, der noen klarer å sende med en sunn og god matpakke og andre ikke. Barns helse skal ikke måtte ta konsekvensene av hvilke foreldre de har. Dette er våre unger og det bør være et felles ansvar å sørge for at alle får i seg et sunt og godt måltid i løpet av skoledagen. Det betyr mye både for helse, trivsel og læring. Å få med seg kunnskap på tom mage er krevende, det samme er det å delta aktivt i leken i skolegården. Vi mener at et skolemåltid også vil gi barn viktig kunnskap om hva som er sunn og god mat, og tror dette bidrar til å gi gode vaner inn i resten av livet.

Hva er de tre viktigste rådene Nasjonalforeningen for folkehelsen vil gi til politikere som nå får ansvar for å bedre kvaliteten på den offentlige matomsorgen?

1. Hjelp folk å velge sunt. Vi har en utfordring med overvekt og fedme i befolkningen. Det gir økt helserisiko. For å møte dette er det aller viktigste vi kan gjøre å legge til rette for gode helsevalg. Da er smart bruk av avgifter som gjør det sunne billigere og det usunne dyrere noe av det lureste vi kan gjøre for å få positiv endring.

2. Sats på gratis og sunn skolemat. Det vil gi så mange gode gevinster, fra helse og læring til utjevning av forskjeller, viser forskningen.

3. Sørg for bedre mat til syke eldre. Under- og feilernæring er et stort problem ved norske sykehjem. Erfaring

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Etter nedstengninger, skjenkestopp og nye krav til hygiene ser vi nå lys i tunnelen. Hva tar vi med oss ut av pandemien og inn i en ny hverdag?
Kjøkkenskriveren 17.09.2021
Hva bør politikerne gjøre for å løfte den offentlige matomsorgen de neste fire årene? Vi har utfordret kompetente fagpersoner i bransjen til å si hva de mener er de største utfordringene i dag.
Kjøkkenskriveren 09.09.2021
Stadig flere velger plantebasert mat i butikken. Nå står lunsjkantinene for tur.
Kjøkkenskriveren 07.09.2021
HALLDE velger materialer med stor omhu, og ikke bare for å opprettholde et høyt kvalitetsnivå. Helse- og miljøaspekter er også svært viktig for oss.
Kjøkkenskriveren 07.09.2021
Kjøkkenskriveren 07.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt