AddToAny

Geir Gamborg-Nielsen har blitt pensjonist, men har ingen planer om å la skurkene i arbeidslivet få fred

Bak et forheng i en krok i stuen ligger en gutt i sengen sin og lytter til de voksnes prat. Han bor på ett rom og kjøkken i Louises gate på Bislett sammen med foreldrene, som ofte har livlig besøk på kveldene.
De voksne diskuterer og analyserer, og snakker mye om urettferdighet. Bruker ord som at London-regjeringen laget lover som straffet tyskvennlige med tilbakevirkende kraft, og sier det var feil at moren hans måtte i fengsel, hun som bare var medlem av partiet og ikke hadde gjort noe galt.

Gutten er seks-sju år og skjønner ikke alt, men han lytter.

Siden har Geir Gamborg-Nielsen, i dag 63 år og nyslått pensjonist, tenkt mye på den gutten som lå bak forhenget.

- Hvem er jeg, og hvordan har jeg blitt den jeg er? Det spørsmålet interesserer meg. Jeg fikk nok høre en del jeg ikke skulle høre.

Mange avisoverskrifter

Han tar oss imot i et brunbeiset hus i Oppegård, omgitt av omfangsrike oppsatser med roser og andre blomster. Her bor han sammen med kona Karina Gamborg, for folk i miljøet kjent som kontorsekretær i Arbeidsmandsforbundet.

I midten av august gikk han selv av som distriktssekretær for forbundets avdeling 2, etter 20 år med ansvar for arbeideres ve og vel i Oslo og Akershus.

Det har vært en givende jobb, men også tungt - en jobb som i to omganger har sendt ham ut på sidelinjen som sykmeldt. Geir Gamborg-Nielsen har nemlig engasjert seg spesielt for renholderne, og ikke bare kjempet mot trange tidsfrister og manglende overtidsbetaling. Han har også avdekket kriminalitet under merkelapper som hvitvasking av penger, narkotikatrafikk, menneskehandel og prostitusjon. Titt og ofte har Økokrim og Kripos hørt fra renholdernes vaktbikkje, som i deler av arbeidstiden - og på fritiden - har jobbet som den reneste etterforsker.

Avisoverskriftene er blitt mange, og ikke alle har likt at han har sagt ifra. For ham har alt pekt tilbake til det samme ordet: rettferdighet.

- Jeg tror det skyldes hvordan foreldrene mine syntes de ble behandlet etter krigen. Og så ligger jo noe i genene. Moren min var så snill.

Tok seg av «de umælende skapninger»

Oppegård ligger i Follo kommune i Akershus, på østsiden av Oslofjorden. 63-åringen har røtter i Kragerø og elsker sjøen, som han så vidt kan se på den tjue minutter lange togturen fra Oslo sentrum der jobben hans har ligget i alle yrkesaktive år.

Østsiden måtte det bli, selv om Geir Gamborg-Nielsen snakker fornemt, nesten rensket for a-endinger, som moren hans var nøye på. Gangen i det trivelige søttitallshuset er dekorert med fotografier, innrammede tekster med historisk innhold og en livbøye fra en bark som forliste utenfor Jomfruland i 1907 - også dette er ting han har etter moren.

Hun samlet bygdehistorier, fra skjærgårdsliv i Kragerø til bondeopprøret mot danskeveldet i Telemark, og Geir var ofte med henne og hennes grå Corona reiseskrivemaskin på tog og bussreiser. Historiene ble samlet i bøker og tidsskrifter, artikler moren ikke tok betalt for. Hun hadde halv stilling som nattsykepleier, tok seg av Geir resten av tiden, hvis ikke hun var rundt i nærområdet og hentet hjemløse katter til en bedre tilværelse.

- Min mor var veldig opptatt av det hun kalte «de umælende skapninger» - de som ikke kunne forsvare seg og stå opp for seg selv, forteller Geir Gamborg-Nielsen.

Den lille helten

Hunden Hero følger oss opp trappen til kjøkkenet, i håp om å lure til seg en godbit fra det dekkede, rustikke bordet. Her er gulost i to varianter, maj

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Tillitsvalgt og HMS-ansvarlig Ole-Johnny Zeylon viser fram de ulike steinblokkene som er på lageret hos Naturstenskompaniet i Skjeberg.
Arbeidsmanden 24.05.2020
Daniel Gudbrandsen studerer ved siden av fulltidsjobben som vekter. Derfor har han ikke samme rett på dagpenger som kollegene.
Arbeidsmanden 14.05.2020
Tre internasjonale entreprenørfellesskap kjemper nå om å få anbudet på Sotrasambandet, den største enkeltstående samferdselskontrakten i Norge.
Arbeidsmanden 14.05.2020
Forbundet er skuffet over at regjeringen verken bevilget penger til flere prosjekter i anlegg, eller økte permitteringsperioden til 52 uker.
Arbeidsmanden 13.05.2020
Arbeidsmandsforbundet vil ha en dobling av permitteringsperioden til 52 uker.
Arbeidsmanden 08.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt