AddToAny

Gardermoen-ansatt: - Det er litt spøkelseslandsby her nå

Gardermoen-ansatt: - Det er litt spøkelseslandsby her nå
- Ja, vi møter i alle fall naboene oftere, da, for alle skal jo ut på tur i disse tider.
Kommentaren serveres med et smil av Yvonne Franzén. Det har gått to uker fra koronaviruset virkelig festet grepet om Norge, når HK-Nytt drister seg opp til Gardermoen og Oslo Lufthavn.

Fra i dag er Christopher Beckham HK-leder

Vi blir møtt av en nokså folketom flyplass. Og Yvonne Franzén. Som jobber som produktkoordinator i SAS Ground Handling. Først og fremst på SAS Servicepoint - eller billettkontoret, som de ansatte selv fortsatt kaller det.

Og her har de hatt det travelt siden alle skoler stengte fredag 13. mars og land etter land har valgt å stenge ned grensene.

- Føler vi gjør noe viktig

Det har vært desperasjon blant passasjerene. Både utlendinger som vil ut av Norge, og nordmenn, som vil tilbake til Norge. Alle vil de hjem. En egen «hotline»-telefon er opprettet. Og den har til tider gått varm, med telefoner fra verden over.

- Det har vært mange fortvilte mennesker her de siste ukene. Vi yter jo så god service vi kan til vanlig, også, men de siste ukene har vi virkelig svingt oss rundt en ekstra runde og vel så det, for vi ønsker å hjelpe når det er så prekært som nå, sier Franzén.

Milliardpakke til luftfarten: - En gladnyhet!

Men det er ikke bare lett. Verdensdelene og landene har stengt grenser til ulik tid. Flyselskapene har parkert flere og flere fly, og de få som går er blitt tommere og tommere. Det har vært mye informasjon å bearbeide og gi videre. Å få folk hjem har blitt et puslespill der stadig flere biter blir røvet fra bordet.

- Vi har jobbet hardt for å få alle av gårde før ting stenger. Om vi gjør feil kan det jo få store konsekvenser for enkeltmennesker. Men vi føler at vi gjør en viktig jobb, absolutt. Her kan vi faktisk hjelpe en del folk.

Glad, men tankefull

Selv er Franzén glad for å kunne fortsette å jobbe. Lang ansiennitet - «jeg har jobbet i SAS halve livet» - kombinert med en avdeling som fortsatt ikke er så hardt rammet av permitteringer, sørger for at Franzén fortsatt har et daglig virke utenfor husets fire vegger.

Les også: Fikk etterbetalt 700.000 kroner i lønn etter «sosial dumping» på Joker-butikk

- Jeg er jo glad for at jeg fortsatt er her. Men jeg tenker mye på kolleger som gjerne skulle hatt en jobb å gå til. Vi er ikke bare navn for hverandre, så vi forsøker å sende meldinger til kolleger på ulike plattformer så de skal føle seg inkludert og oppdatert. Det blir en del galgenhumor ut av det, smiler Franzén.

Men det er ikke bare humor. Hun tenker mye på alle som ikke har en jobb å gå til.

- Det er jo mange skjebner der ute. Foreldre som ikke får gjort noe fordi de må passe små barn. Barn som ikke har det godt hjemme. Eldre som er alene

Egen boble

Rundt henne er de fleste butikkene og kafeene stengt. Det rusler noen få passasjerer forbi. Flyplassen før og under korona er to vidt forskjellige steder. Det er ikke rart hun selv kjenner litt på følelsen av at permitteringsvarselet kan komme, også for henne.

- Vi skjønte jo raskt at det kom til å komme mange permitteringer. Folk tar det med fatning. Men det gikk veldig fort fra viruset var noe vi snakket om var der ute et sted til det faktisk ble noe som sendte kollegaene hjem. For min egen del kan det jo komme nye runder med permitteringer, men jeg håper ikke vi stenger ned helt, for det er fortsatt behov for oss her, mener Franzén.

Selv har hun to barn hjemme, som er såpass store at de styrer skolen godt alene. Men også der har familien havnet i koronabobla.

- Du blir jo veldig opptatt av å få egen hverdag til å gå opp. Men vi er alle i samme båt. Og det er jo en slags fellesskapsfølelse i det og?

Image-text:

STILLE: Oslo Lufthavn er ikke å kjenne igjen i disse dager.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt