AddToAny

Ga seg ikke: - Nå driver vi en av landets flotteste og mest unike barnehager

Ga seg ikke: - Nå driver vi en av landets flotteste og mest unike barnehager
I flere år drev ekteparet Ann-Elisabeth og Roar Hustad kommunens mest populære barnehage, de var gjeldfri og hadde en god plan for framtiden. I 2012 kom imidlertid vedtaket som skulle endre alt.
Det hvite bygget er godt synlig i landskapet, der det hviler i skyggen av åsen med alle stiene. Sorenskrivergården på Ørland ble bygget i 1907. Her hadde de sitt virke fra 1846 til 1964, de som viet, meglet mellom og dømte kystbøndene i området.

I dag er det 5.209 innbyggere i kommunen, som ligger på Fosenhalvøya, ytterst i havgapet i Sør-Trøndelag.

Svært mange av dem har et forhold til «Skrivargården».

- Det er utrolig mange historier som kommer til oss. En IA-kontakt i kommunen fortalte at moren hadde jobbet som husholderske her. En fortalte om da hun gjemte seg under skrivebordet til faren som liten jente. Midt i en vielse nappet hun sorenskriveren i buksebeinet. Mens en forelder fortalte at besteforeldrene hans ble gift her.

Ekteparet Hustad har fylt huset med barnelatter, og fått Sorenskrivergården på Opphaug til å skinne igjen. Godt hjulpet av store mengder velvilje og dugnadsinnsats fra lokalsamfunnet.

I januar kunne de for første gang ta med seg 30 barn og syv ansatte, og starte barnehagedagen der - rundt en mil fra barnehagen de hadde drevet i ti år.

Veien dit var så lang og strevsom at den nesten knuste drømmen om å drive barnehage på Ørland.

Søt musikk

Vi går tilbake til 1987.

Året begrepet bærekraftig utvikling blir lansert - av Gro Harlem Brundtland. Ved lokalvalget den høsten seiler Frp opp til en posisjon som landets tredje største parti, mens Mongstad-skandalen fyller avisene. Grungen får sin spede start i 1987, og band som Nirvana og Alice in Chains blir startet - uten at verken rutete skjorter eller halvlangt hår inntar motebildet her oppe i nord før utpå nittitallet.

Uansett: På Ridabu, tre kilometer øst for Hamar sentrum, oppstår søt musikk.

- Vi møttes på Toneheim folkehøgskole, og ble kjærester ganske fort. Det var planen min hele tiden: Jeg skulle dit og finne meg en gitarist, sier Ann-Elisabeth på syngende helgelandsdialekt.

-...men planen min var egentlig å rekke over flere, sier ektemannen og ler.

Det flate kystlandskapet på Ørland er enda mer forblåst enn i Sandnessjøen, der hun vokste opp. Det hender hun savner de majestetiske fjellene; den høyeste toppen i området rager lite imponerende 285 meter over havet. Men det er her de slår seg ned, bygger seg et liv, med hus, barn og jobb. Hun etter hvert i barnehage, ektemannen ved 330-skvadronen. Der leder han vedlikeholdsarbeidet av redningshelikoptrene.

- Jeg har jobbet i både kommunale og private barnehager, og mange år i Steinerbarnehage. Mye av grunnlaget i pedagogikken vår er hentet derfra.

Våren 2007 er hun ferdig utdannet barnehagelærer ved Dronning Maud Minnes Høgskole. Ekteparet bestemmer seg for å starte egen barnehage. Barnehagestrukturen på hjemplassen er i endring, og flere små barnehager i spill. Ørland kommune ruster seg for å ta imot mange nye småbarnsfamilier, og bygger stort. Kommunen har allerede flere innbyggere i barnefamilie-årskullene enn landsgjennomsnittet.

- Futura barnehage ble bygd og ferdigstilt samtidig med oss i 2007, godkjent for 200 plasser. Borgen barnehage har nettopp åpnet to nye avdelinger, sier Ann-Elisabeth.

De kjøper barnehagen på Grande, et steinkast unna trønderlåna de møysommelig har pusset opp og flyttet inn i. Marihøna får godkjenning for 30 plasser akkurat i tide til opptaket kommende høst.

- Vi hadde mange baller i lufta den sommeren, blant annet oppussing av barnehagen. Da august kom, var vi klare. Om våren var jeg assistent, på høsten barnehageeier og -styrer, sier hun og smiler.

Populær barnehage

Musikk- og friluftsbarnehagen blir fort en av de mest populære i kommunen, og den med høyest søkertall. Marihøna har ventelister til hvert eneste opptak.

Det er ytterligere fire barnehager i kommunen: Basebarnehagen Futura som sammen med Borgen barnehage er kommunal, og de to absolutt største barnehagene i kommunen. I tillegg finnes Læringsverkstedet Opphaug natur- og gårdsbarnehage og Solblomsten Steinerbarnehage.

- Vi er en liten barnehage, men vi har høyt utdannede ansatte som også er veldig stabile. Det gir kvalitet. En god barnehage handler om hvem vi voksne er, og rammene rundt oss. Vi har også veldig lavt sykefravær, sier styreren.

Barnehagen oppfyller bemanningsnormen lenge før den blir innført, og har en pedagogandel på 71 prosent. Barna finner trygghet i hjemmekoselige omgivelser, og de har et stort uteområde å boltre seg i. De viktigste pålene i pedagogikken er knyttet til friluftsliv, mat og musikk.

- Selv om vi har flyttet, er verdiplattformen vår den samme. Både barna og foreldrene skal bli møtt på den samme gode måten. Det er enkelt sagt noe av styrken vår.

Både barn og voksne synger masse, også når de er ute på tur. Inne er kjøkkenet det viktigste rommet i huset. Der er barna med på både matlaging og brødbakst.

- Alle kan bake brød. Kan du ikke, må du lære det. Det er faktisk et av kriteriene for å jobbe her, sier styreren.

Alle kan bake brød. Kan du ikke, må du lære det. Det er faktisk et av kriteriene for å jobbe her.

Barnehagestyrer Ann-Elisabeth Hustad

Hun forteller hvordan barna lærer ved å ta del i de praktiske oppgavene,

- De største er med på å høste grønnsaker i vår egen lille kjøkkenhage, eller vi besøker noen av bøndene i området. De minste lærer gjennom å sanse. De lukter, smaker og er en del av gjøremålene de også. Vi bruker ikke posemat, men lager alt fra grunnen. Og vi bruker lang tid under måltidene.

De lager varm mat hver dag, bortsett fra onsdag: Da er det bakedag og nybakst på menyen. Om morgenen serveres grøt til frokost.

- Vi får veldig god tilbakemelding fra foreldrene, blant annet på at vi lager egen yoghurt. Vi serverer nesten ikke kjøtt, og har sterkt fokus på at vi ikke skal ha matsvinn. For meg har bærekraftig utvikling alltid vært viktig, noe som nå bare blir bekreftet med den nye rammeplanen.

Den lange kampen

I 2012 kom imidlertid vedtaket som skulle endre alt.

Slik presenterer NRK Brennpunkt dokumentaren der blant andre Roar og Ann-Elisabeth Hustad forteller sin historie:

På Ørlandet sto jubelen i taket da de i 2012 fikk hovedflybasen for Norges nye kampfly, F-35. Optimismen var stor. Ørlandets framtid var sikret. Nå skulle det bli utvidelser og investeringer, arbeidsplasser og vekst.

Men noen kjenner nå på prisen dette har. Folk må forlate hus og hjem, skoler og barnehager må flytte, og gårdbrukere må legge ned gårder som i generasjoner er blitt drevet av familien.

I 2012 var det rundt 600 militært ansatte på flystasjonen. Når alle F-35 er levert i 2025 anslås det at Ørland flystasjon har mellom 1000 og 1100 ansatte. Det totale antallet soldater og vernepliktige som får sitt virke ved stasjonen kan bli nærmere 1.700, ifølge Forsvarsdepartementet.

Se hele NRK Brennpunkt-dokumentaren her.

Ekteparet bak Marihøna barnehage står foran en lang og tidvis utmattende kamp, som etter hvert involverer store deler av lokalsamfunnet.

Bakteppet er enkelt forklart dette: Forsvarsbygg deler de støyberørte områdene ved kampflybasen inn i soner. De som ligger nærmest, ligger i rød sone. De får tilbud om å bli kjøpt ut. De som ligger litt lenger unna, i gul sone, får tilbud om å få støyisolert husene sine. Men

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt