AddToAny

Ga medisin som gjorde at pasient døde - sykehuset får hard kritikk

Ga medisin som gjorde at pasient døde - sykehuset får hard kritikk
En sykepleierstudent ga medisin som skulle vært gitt i munnen, rett i blodet.
Studenten oppfattet det som at medisinen skulle gis intravenøst. Men sykepleieren mente hun hadde gitt tydelig beskjed om at den skulle i munnen ved å presisere at det var en mikstur.

Dette kommer frem i Helsetilsynets rapport om saken.

Mener det kunne vært unngått

Helsetilsynet legger ikke ansvaret på studenten eller sykepleieren, men på sykehuset.

- Dette er en sak med grunnleggende svikt på flere plan, sier fagsjef Bjørn Øglænd.

- Det var for mange studenter i forhold til ansatte, for liten kompetanse på veileding og det var ikke organisert veiledning på hver vakt.

Sykehuset hadde heller ikke sikret at sykepleierne fulgte legemiddelforskriften. Hadde den vært fulgt, mener Øglænd hendelsen kunne vært unngått.

Merket ikke medisiner

Hendelsen skjedde på en kveldsvakt, på en sengepost på en medisinsk avdeling. Pasienten var planlagt overført til rehabilitering påfølgende dag.

Studenten gjorde kveldsstell av pasienten sammen med en annen student. Studentene opplevde ikke denne vakten som travel, men de to var ifølge tilsynsrapporten satt til å gjøre sykepleieroppgaver uten å bli fulgt av sykepleier eller veileder.

På denne posten er det vanlig at en sykepleier har «medisinvakt». Denne sykepleieren gjør i stand legemidler som skal gis per os (i munnen) eller intravenøst (i blodet). Det vanlige er at sykepleieren som gjør i stand disse legemidlene, også gir dem. Men Statens helsetilsyn avdekket at dette i praksis kunne bli overlatt til andre sykepleiere, ofte sammen med studenter.

Det var ikke rutine å merke legemidlene med navn på pasient, type medikament, dose eller administrasjonsform. Intravenøse medikamenter ble merket med navn på legemiddel, men ikke at de skulle gis intravenøst.

Presiserte at det var mikstur

Denne kvelden gjorde sykepleieren som hadde «medisinvakt» klar pasientens medisiner på medisinrommet. Så bar hun dem inn på pasientrommet. Hun tok ikke med forordningsarket.

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Smerte er, enkelt sagt, et subjektivt fysiologisk-psykologisk-sosiologisk-kulturelt samspill som kan gjøre vondt verre. Blir smerten kronisk, kan den være direkte helsefarlig.
Sykepleien 04.04.2020
- Foreløpig har vi god kontroll, sier sykepleier Ann Cecilie Bildøy på Sotra legevakt i Øygarden kommune.
Sykepleien 04.04.2020
Flere norske sykehus har endret rutiner etter at pasienter med magesmerter, men uten luftveissymptomer, har fått påvist koronasmitte.
Sykepleien 03.04.2020
- Nå må vi ivareta de sårbare barna, sier faggruppeleder Ann Karin Swang. Hun oppfordrer helsesykepleiere til å si nei til vakter på sykehjem, lungepoliklinikker og legevakter.
Sykepleien 03.04.2020
Det har kanskje aldri vært viktigere, men vet du nok om å holde hendene rene? Image-text: MED SÅPE OG VANN: En effektiv håndvask krever at alle områder på hendene blir rengjort. Det tar mellom 40 og 60 sekunder. Illustrasjon: Mostphotos
Sykepleien 03.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt