AddToAny

Fyrer løs mot universitetene: «Ekstreme ideer om likestilling»

Fyrer løs mot universitetene: «Ekstreme ideer om likestilling»
«Ekstreme ideer», sier en. «En sterk krenkingskultur», sier en annen. En fersk bok skaper debatt om likestillingsarbeid på svenske campuser.
Brussel (Khrono): «En revolution sveper genom våra universitet. Den kallas jämställdhetsintegrering och används som täckmantel för en radikal och djupgående process. Kvinnor kvoteras in, bakom lyckta dörrar. Forskare tystnar av rädsla för repressalier.»

Teksten er hentet fra det svenske forlaget Fri Tankes presentasjon av boka «Genusdoktrinen».

Forfatterne har tatt ladegrep, rettet inn siktet og åpnet ild mot både kjønnsforskning og likestillingsarbeid ved svenske universiteter og høgskoler. De sparer ikke på kruttet.

- Det er delvis ekstreme ideer om likestilling som tvinges inn på alle deler av virksomheten på universitetene, sa Ivar Arpi, en av forfatterne, i et intervju med Sveriges Television da boka ble lansert forrige uke.

Han hadde mer på lager:

- Det er blitt en mer ekstrem lære, en ganske radikal ideologi.

Serverer bredside

«Genusdoktrinen» ble lansert mandag forrige uke, men debatten startet lenge før. Den kan spores tilbake til høsten 2018, da nevnte Arpi, lederskribent i Svenska Dagbladet, startet en crowfundingskampanje med løfter om en bok om «hvordan genusideologien - med politikernes hjelp - tar over svenske universiteter, forskning og utdanning».

Mens noen sørget for at tusenlappene fløy inn på Arpis konto, ristet andre på hodet. Hvorfor i all verden skulle Arpi skrive en bok om dette?

Et og et halvt år senere kan han smile på pressebilder med medforfatter Anna-Karin Wyndhamn, med bakgrunn fra likestillingsarbeid i akademia, som for anledningen er kledd i en skjorte med røde kvinnekamptegn, for en bok der de fyrer løs mot det de hevder en «genusdoktrine» som hjemsøker svenske universiteter.

Arpi og Wyndhamn skyter mot både kjønnsforskningen, eller genusforskning, og mot likestillingsarbeidet ved svenske universiteter og høgskoler.

Så hva vil de egentlig?

- Ekstreme ideer

- Det handler om hva som skjer når man bruker et statlig direktiv og fyller det med ekstreme ideer som påvirker hvordan universitetene er som arbeidsplass, utdanningen og hvilken forskning det skal bevilges penger til, sier Wyndhamn til Khrono på telefon fra Stockholm.

- Når du sier ekstreme ideer, hva snakker du om?

- Framfor alt en maktanalyse som springer ut av postmarxistiske og interseksjonelle teorier der individene er plassert i en maktpyramide, og i ulik grad er privilegert og ikke-privilegert, overordnet eller underordnet. Når man legger det til grunn for tolkning av all virksomhet, eller en stor del av den, vil det påvirke hvordan individene der arbeider, hvordan de forstår seg selv og oppdraget som forskere og universitetsansatte.

Wyndhamn stanser opp et øyeblikk før hun fortsetter:

- Når det gjelder kjønnsaspektet inngår det i denne teorien å betrakte kjønn som hovedsakelig sosialt og kulturelt konstruert, og det innebærer at den forståelsen blir normerende. Det er veldig sjelden sånn at genusvitenskapen skal ta til seg vitenskapelige resultater fra for eksempel psykologisk eller medisinsk forskning, men kjønnperspektivet skal alltid pålegges andre områder, som da skal endres i tråd med det.

Kontroversiell i Sverige

La

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt