AddToAny

Frykter høyere hytteskatt med nytt verdsettelsessystem

Finansdepartementet har foreslått en ny måte å verdsette hytter på. Huseierne er i utgangspunktet positive, men frykter at systemet vil føre til økt formuesskatt og eiendomsskatt på hytter.
Av: Kristin Gyldenskog

Hytter og fritidsboliger er i dag litt vilkårlig verdsatt for formuesskatten. Dette ønsker Finansdepartementet å endre, og har nå foreslått et nytt system for maskinell verdsettelse av hytter.

Det går i korthet ut på at en datamaskin brukes i takseringsarbeidet basert på salgsverdier i ulike områder kombinert med ulike parametere de enkelte fritidsboliger har.

Dette kan være avstand til vei, avstand til strand, mulig strandlinje, høyde over havet, antall naboer mm. Dette forslaget har nå vært ute på høring og Huseierne leverte høringssvar tidlig i januar.

Huseierne positive, men skeptiske til økt skatt

- Vi støtter initiativet til å utvikle et nytt og bedre verdsettelsessystem for hytter og fritidsboliger. I dag settes formuesverdiene på hytter for vilkårlig, så like hytter blir ikke skattlagt likt. Det at man forsøker å forbedre systemet er vi for, kommenterer Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne som var med å skrive høringssvaret for Huseierne.

Huseierne støtter bruken av maskinlæringsbaserte systemer for taksering. Slike systemer vil kunne ta opp i seg den komplekse utvikling i priser og områder på en god måte, samtidig som skattebetalernes rettsikkerhet ivaretas.

At det er lærende betyr at systemet for eksempel skal kunne lære seg sammenheng mellom boligenes egenskaper som stør

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Noen nettselskaper har allerede innført ny nettleiemodell, mens andre utsetter det til i sommer, etter at regjeringen skjøv på fristen.
Hus & Bolig 20.01.2022
En rekke nettselskap har i en årrekke tatt inn for mye penger fra sine kunder. Verre er det at de ikke har betalt tilbake. - Uholdbart, mener Huseierne. Nå kan det se ut til at NVE tar affære.
Hus & Bolig 19.01.2022
RENTEBAROMETER: Huseiernes renteoversikt for januar 2022 viser at bankmarkedet for tiden er uoversiktlig. Noen banker har hevet renten, andre ikke.
Hus & Bolig 17.01.2022
Huseierne går inn i 2022 med over 250.000 medlemmer. En vekst på over 15.000 medlemmer på ett år!
Hus & Bolig 14.01.2022
Vinterstormen treffer hardest i Møre og Romsdal og sør i Trøndelag hvor farenivået er rødt, mens det er oransje i Sogn og Fjordane og Oppland, og gult i Hordaland og Nord-Trøndelag. Dette bør du vite!
Hus & Bolig 11.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt