AddToAny

Fri oss fra lydige barn

Fri oss fra lydige barn
NRKs programleder Live Nelvik synes synd på foreldre som til enhver tid forventes å måtte forstå barna i den norske formen for barneoppdragelse.
Men i møte med barn er det det viktigste vi kan signalisere - at vi kan romme dem, med alle deres følelser, skriver Tonje Jacobsen-Loraas.

Forfatterinfo

Tonje Jacobsen-Loraas

Tonje Jacobsen-Loraas er utdannet sosialantropolog og lektor, og er under utdanning til gestaltterapeut. Hun er en aktiv skribent og har publisert tekster i Harvest, Dagsavisen, Klassekampen og Morgenbladet.

La meg slå fast først som sist at jeg har sansen for Live Nelvik - for hvordan hun åpen og nysgjerrig utforsker liv og leven, og ikke minst byr på seg selv, som programleder i den populære tv-serien Lives oppdagelsesreise på NRK.

Men da jeg lyttet til Ekko - Samfunnspodden på NRK den 10. mai, og journalist Lise Borchgrevink intervjuet vår alles Live Nelvik om hvorvidt begrepet lydighet bør få en ny vår i den norske barneoppdragelsen, da fikk jeg behov for å rekke opp hånda.

Få ord trigger meg som ordet lydighet.

Umiddelbart får jeg assosiasjoner til psykolog Stanley Milgrams (1993-1984) kontroversielle forskning på temaet fra 1960-tallet, og forsøkspersonene som ukritisk adlød ordre. Lydighet har dannet bakteppe for krenkelser og overgrep fra tidenes morgen, og i mange kontekster er dette fremdeles gjeldende.

Episoden kan du høre fra nrk.no her:

https://podkast.nrk.no/fil/ekko_-_et_aktuelt_samfunnsprogram/2bb4e9fa-a2...

Franske barn på restaurant

Glorifiseringen av fransk barneoppdragelse kom tidlig på banen i Ekko-episoden. Nelvik delte et minne fra egne observasjoner av en fransk familie på restaurant. Hun nevnte i en bisetning noe om bruken av fysisk avstraffelse i den franske barneoppdragelsen, og ba oss så ta vekk denne delen av bildet. Men de lydige franske barna på restaurant er ikke et fenomen vi kan se isolert fra det faktum at det frem til nylig har vært legitimt å gi barna ris

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Rorschach-metoden har lenge vært omdiskutert, for hva kan egentlig tilfeldige blekkflekker si om en persons indre liv? Det er tema i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av psykolog Cato Grønnerød.
Psykologisk.no 27.09.2021
Et kritisk blikk paÌ ulike former for brukermedvirkningspraksiser er nødvendig hvis vi skal snakke om reell brukermedvirkning, skriver Eskil Skjeldal i boken «Kritiske perspektiver på brukermedvirkning».
Psykologisk.no 24.09.2021
En ny rapport viser at tjenestene til barn, unge, eldre og personer med alvorlige psykiske lidelser må styrkes. Et nytt måleverktøy skal gjøre det enklere for kommunene å tilpasse tjenestene.
Psykologisk.no 23.09.2021
Og i fire yrkesgrupper er problematikken særlig utbredt, oppdaget norske forskere.
Psykologisk.no 22.09.2021
I stedet for å sette traumebegrepet fremst, som forgrunn, mener jeg kunnskapen om traumer bør presenteres som del av et mer allment utviklingsperspektiv, skriver Dag Ø. Nordanger.
Psykologisk.no 21.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt