Bondebladet
08.08.2024
Familiegarden overrasket alle da brunosten stakk av med gjev medalje i 2018. Men å doble produksjonen i seiersrusen var uaktuelt.
Gaustatoppen ruver i bakgrunnen og veien snirkler seg oppover fjellsida mot Møsvatn. Tett inntil RV 36 vaier det et treskilt i vinden. Geitost. Bak skiltet står ei ystebu og beskjedent vinker velkommen. Osten er merket i gull «World cheese awards 2017-2018». Barbro Stordalen mottok medaljen for osten i Bergen 2018. Inne ystes og selges geitost av nye hender.
Marita Stordalen-Stegarud (35) møter oss smilende på stølen Bergstaulen en av de varmeste dagene denne sommeren. Geitene har ikke flyttet på seg siden mjølkinga i morges, sier hun. Dette er den andre sommeren hun er sjefsbudeie. - Staulen er tilknyttet familiegarden Stordalen gardsbruk som ligger fem mil sørøst i Tinn.
Det var Hydro som eier området rundt Bergstaulen. Eiendommen er tilknytta fallrettighetene til Rjukanfossen, og det historiske tungtvannanlegget som var sentral under andre verdenskrig. I dag har Stordalen gardsbruk om lag 95 mjølkegeiter og en flokk telemarkskyr, og egenforedler all melka selv. Det har dem gjort siden oppstarten i 1985.
- Fra fyrste året mamma og dei starta med mjølkegeit solgte de 15 kilo ost, forteller forrige generasjon sjefsbudeie på Stordalen gardsbruk, Barbro Stordalen (57). I dag foredler de 5
Gå til medietMarita Stordalen-Stegarud (35) møter oss smilende på stølen Bergstaulen en av de varmeste dagene denne sommeren. Geitene har ikke flyttet på seg siden mjølkinga i morges, sier hun. Dette er den andre sommeren hun er sjefsbudeie. - Staulen er tilknyttet familiegarden Stordalen gardsbruk som ligger fem mil sørøst i Tinn.
Det var Hydro som eier området rundt Bergstaulen. Eiendommen er tilknytta fallrettighetene til Rjukanfossen, og det historiske tungtvannanlegget som var sentral under andre verdenskrig. I dag har Stordalen gardsbruk om lag 95 mjølkegeiter og en flokk telemarkskyr, og egenforedler all melka selv. Det har dem gjort siden oppstarten i 1985.
- Fra fyrste året mamma og dei starta med mjølkegeit solgte de 15 kilo ost, forteller forrige generasjon sjefsbudeie på Stordalen gardsbruk, Barbro Stordalen (57). I dag foredler de 5