AddToAny

Fra sekretær til seniorrådgiver: En endret universitetsadministrasjon

Det bør være rom for å spørre om vi i universitets- og høgskolesektoren har fått, eller er på vei mot, en arbeidsdeling som ikke er fornuftig, skriver seniorrådgiver ved Universitetet i Agder, Eirik Rustad.
Da jeg begynte i en deltidsstilling ved Universitetet i Agder ved siden av studiene, var det som sekretær. Nå, 10 år senere, har jeg blitt seniorrådgiver med andre oppgaver, annet ansvar og annen kompetanse. Men der hvor min nye stilling er nyopprettet som et svar på flere og mer komplekse oppgaver det trengs støtte til, har nok min første stilling for lengst blitt «rasjonalisert» bort.

Like sikkert som at det er bruk for den spesialiserte kompetansen som administrasjonen i stadig større grad består av, er jeg usikker på hvor lurt det er å ta livet av den gode gamle generalisten. Det bør være rom for å spørre om vi i universitets- og høgskole-sektoren nå har fått, eller er på vei mot, en arbeidsdeling som ikke er fornuftig.

Alle er enige om at vitenskapelige ansatte bør vie tiden siden mest mulig til kjerneoppgavene, men da må vi ta på alvor når det ropes varsku om at de opplever flere distraksjoner og økt grad av administrasjon. Eirik Rustad Seniorrådgiver, UiA

I år 2005 var det 462 årsverk med stillingskoden «Førstesekretær» i universitets- og høgskole-sektoren (NSD/DBH). Samme år var det ansatt tilsvarende 175 årsverk med stillingskode «Seniorrådgiver». Tilsvarende tall for 2019 viser at «Førstesekretæren» har blitt et sjeldent syn på norske universiteter og høgskoler, kun 18 årsverk finnes igjen. Seniorrådgivere har det derimot blitt ganske så mange av.

Fra sine beskjedne 175 årsverk i år 2000 er det i dag seniorrådgivere tilsvarende 1725 årsverk spredt rundt om på landets mange høyere utdanningsinstitusjoner. På min egen arbeidsplass har vi gått fra 3 til 103 seniorrådgivere på disse 14 årene.

I 2005 var det førstekonsulenter og konsulenter som utgjorde de dominerende stillingsbetegnelsene. Denne middelklassen av administrativt ansatte h

Les mer

Flere saker fra Khrono

Språkrådet mener at rapporten Kunnskapsdepartementet har bestilt om særfinansiering av små humaniorafag, er altfor svak. Mye står på spill, også for samfunnet, skriver språkrådsdirektør Åse Wetås.
Khrono 28.02.2020
Bør man være forsiktig med å bruke professortittelen når man uttaler seg i media? Marte Mangset forsker på nettopp det.
Khrono 28.02.2020
Studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge hadde praksis i Italia. Nå er praksisen utsatt. Dette gjør universitetene nå.
Khrono 28.02.2020
Aune-utvalgets forslag om enhetlig ledelse og departementsoppnevnt styreleder når rektor er valgt, framstår som en uheldig hybridmodell, skriver Askildsen i dette innlegget.
Khrono 28.02.2020
På den konfliktfylte avdelingen for mediefag ved Høgskulen i Volda var sykefraværet på nesten ti prosent i 2019. Fraværet eskalerte da dekan-striden tok til.
Khrono 28.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt