AddToAny

Fra bompengepakker til bymiljø- og byvekstavtaler - Samferdsel

Fra bompengepakker til bymiljø- og byvekstavtaler - Samferdsel
Bymiljø- og byvekstavtalene framheves som et av statens viktigste redskap for å nå nullvekstmålet. Men hvordan skal de forskjellige avtalene som nå inngås mellom norske byområder, fylker og stat forstås?
I Trondheim skal det etableres et nytt system med metrobuss, som del av bymiljøavtalen. Her et bilde fra testkjøring. Kilde: Miljøpakken.no I Stortingets klimaforlik slås det fast at veksten i persontransporten i storbyområdene skal tas av kollektivtransport, sykkel og gange (St. meld. nr. 21 (2011-2012)). Dette omtales ofte som nullvekstmålet. Bymiljøavtalene som nå gjøres om til byvekstavtaler framheves som et av statens viktigste redskap for å nå dette målet.

I samferdselspolitikken finnes det en rekke ulike ordninger rettet inn mot areal- og transportpolitikk. Sentrale ordninger er bypakker, belønningsordningen, bymiljøavtaler, byutviklingsavtaler og byvekstavtaler. Denne jungelen av ordninger kan være forvirrende for de fleste.

Formålet med denne artikkelen er å vise hvordan disse ordningene skal forstås og hvordan de forholder seg til hverandre. Det er viktig fordi ordningene påvirker politikken som føres og hva slags transportsystem som tilbys innbyggerne i landets største byområder.

Artikkelen er utarbeidet som del av et samarbeidsprosjekt mellom CICERO (prosjektledelse), NIBR og TØI. I prosjektet, som finansieres av Norges forskningsråd, belyses hvilket potensial helhetlige bymiljø-/byvekstavtaler har for å oppnå en bærekraftig bo-, areal- og transportutvikling. Les mer om prosjektet her.

De lange linjer - framveksten av bypakker

Bypakkene er tiltakspakker der aktørene blir enige om prosjekt og politikk som s

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

LITT AV HVERT: Bit for bit er det i årenes løp blitt mer og mer E6-motorvei nordover fra Oslo, og i dag ble enda en bit offisielt åpnet - den er 18 km lang og strekker seg fra Hamar sør til Brumunddal.
Samferdsel 01.07.2020
LITT AV HVERT: Vinneren av den planlagte konkurransen om å få drive persontogtrafikk på Østlandet omkring Oslo skal ifølge Jernbanedirektoratet komme i gang med kjøringen i desember 2023, ett år senere enn tidligere bebudet.
Samferdsel 30.06.2020
LITT AV HVERT: Sammen med produsenten Volta Trucks har Posten Norge til hensikt å teste en 16 tonns helektrisk lastebil for varedistribusjon i nordiske byer.
Samferdsel 30.06.2020
Et herlig lappverk, denne veibiten i Oslo. Den kan bringe tankene i retning av billedkunstens verden. Hva med å stemple den som verneverdig? Foto: F. Dahl
Samferdsel 30.06.2020
LITT AV HVERT: Et utslippsfritt lasteskip - og det er snakk om intet mindre enn «verdens aller første» sådanne - er ifølge klasseselskapet DNV GL i ferd med å bli virkelighet langs norskekysten.
Samferdsel 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt