AddToAny

Forventer at forskere blir mer synlige og at universitetene klatrer på rangeringene

Vi har aldri hatt flere akademikere i dette landet, og samtidig aldri hatt færre akademikere, relativt sett, som deltar i samfunnsdebatten. Det er et paradoks, mener Ola Borten Moe.
Den ferske forsknings- og høyere utdanningsministeren, ifølge seg selv «en halvstudert røver», har holdt hus i korridorene og kontorene til Kunnskapsdepartementet i litt over en uke.

Skepsisen og en noe lunken mottakelse fra flere akademikere - ikke minst i sosiale medier - ser ikke ut til å plage Ola Borten Moe nevneverdig.

Han tukler hjemmevant med snusboksen, legger en «hamsterbleie» inn under overleppa og serverer kaffe.

Den nyutnevnte statsråden er forsiktig når det gjelder å gi karakteristikker av akademikere som rynker på nesen over at en bonde og Sp-politiker skal styre høyere utdanning og forskning de neste fire åra.

- Jeg har ingen interesse av å si om kunnskapssektoren lider av det ene eller det andre. Jeg tror jeg kommer til å få et godt og proft forhold til hele sektoren og ser ingen grunn til å tro noe annet, sier han, som allerede under nøkkeloverrekkelsen på dag én konstaterte at han skulle regjere over «det aller viktigste departementet» i landet.

- Det er mitt klare utgangspunkt at i de 207 årene (fra 1814, red.mrk) som Norge har vært en selvstendig nasjon, så har kunnskapssektoren og akademikere vært kjernen i nasjonsbygginga, og slik er det fortsatt, sier statsråden til Khrono.

Store forventninger til akademikere

Og minister Moe har store forventninger til ansatte og ledere i sektoren han skal styre over. Han slår fast at den akademiske ytringsfriheten, som nå er under debatt og utredning, er et viktig prinsipp. Og at det forplikter.

- Som statsråd har jeg en generell - og høyst rimelig - forventning til høgskoler og akademia om at akademikere og forskere deltar i det offentlige ordskiftet, sier han.

- En undersøkelse har nettopp vist at mange forskere vegrer seg for dette fordi man mottar mye hets og trusler, særlig hvis man forsker på spesielt kontroversielle temaer?

- I utgangspunktet er landets forskere de fremste som finnes på sine felt, de bør derfor være mer synlige, mener statsråden og holder på sitt:

- Jeg mener at forskere i dag deltar i samfunnsdebatten i altfor liten grad. Vi har aldri hatt så mange professorer eller folk som jobber i akademia, relativt sett, som nå. Og vi har aldri hatt så lite deltakelse fra akademikere i samfunnsdebatten som nå. Det er et paradoks, sier han.

- Vi må jobbe med insitament som gjør at de deltar mer. Alle disse ansatte har et uhyre viktig samfunnsoppdrag, mener Borten Moe.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt