AddToAny

Fortsatt bekymra i vest for svak interesse for de som skal bli lærere for de minste

Mens Iselin Nybø er godt fornøyd med søkertallene til grunnskolelærerutdanningen, er de langt mer bekymret andre steder, eksempelvis på Høgskulen på Vestlandet.
I tråd med den nasjonale nedgangen, søker færre personer seg til grunnskolelærerutdanningen (GLU 1-7), også ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), heter det i en pressemelding fra HVL.

De trekker fram at gjennom årene har det vært vanskelig å rekruttere lærerstudenter til de yngste årstrinna, særlig etter at krav om fire i matematikk ble innført. Hos HVL er søkertallene for de eldre årstrinna (GLU 5-10) er noe bedre.

- At ikke flere vil bli lærere for de yngste skolebarnene, er en stor utfordring i samfunnet. Vi vet at det blir et behov for grunnskolelærere i fremtiden, dersom ikke flere søker - ikke minst fordi lærertettheten i småskolen skal opp, sier prorektor for utdanning ved HVL, Bjørg Kristin Selvik.

Rekordmange lærere vil ta toårig master

Flere vil ta masterutdanning og studere på deltid. I år vil rekordmange lærere ta toårig mastergrad ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Sammenlignet med i fjor vil 300 flere lærere i år ta toårig mastergrad. Det er ny rekord.

- Alle lærere som blir ferdigutdanna i 2022 kommer til å ha master, siden lærerutdannelsen har blitt femårig. Derfor vil kanskje dem som allerede er utdannet tenke at det er lurt å ta master med en gang, sier Selvik.

Hun legger til:

- Utdanning skal være tilgjengelig for alle, også for dem som bor på steder hvor det ikke finnes et studietilbud, og for dem som er i jobb. Derfor er de nettbaserte, samlingsbaserte og fleksible deltidutdannelsene ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) viktige.

Nord: 4188 får tilbud om studieplass

4188 søkere får tilbud om studieplass ved Nord universitet studieåret 2019/2020 gjennom Samordna opptak. Opptakstallene av nye studenter ved Nord universitet kommende studieår er om lag på samme nivå som de to foregående studieårene.

- Vi er glade for å tilby så mange kvalifiserte søkere en studieplass. Det er bra for den enkelte søker, universitetet og samfunnet at så mange får mulighet til å studere. Vi ser frem til å ta imot studentene i august, sier prorektor for utdanning ved Nord universitet, Levi Gårseth-Nesbakk, i en pressemelding fra Nord universitet.

I pressemeldingen skriver Nord universitet at de har lyst ut over syv hundre studieplasser innenfor ulike lærerutdanninger. Veksten i antall søkere til grunnskolelærerutdanning for 1. til 7. trinn fortsetter, og gjør at universitetet tilbyr 139 kvalifiserte søkere en studieplass til høsten ved dette studiet.

Nord universitet vil videreføre det gode samarbeidet med blant an

Les mer

Flere saker fra Khrono

Styret ville ha vurdert om Dag Rune Olsen var inhabil til å fungere som rektor ved Universitetet i Bergen. Hovedregelen er at han selv avgjør om han er habil, svarte Kunnskapsdepartementet.
Khrono 19.11.2019
Vi ønsker å tilby fireårige bachelorgrader i kinesisk, japansk og arabisk, språk som er vanskelige å lære. Men det mangler 3 millioner kroner i året, skriver Bjørn Olav Utvik og Frode Helland ved Universitetet i Oslo.
Khrono 19.11.2019
Hadde det vært bedre, kanskje for alle parter, om Høgskolen i Nesna hadde fortsatt som selvstendig høgskole, spør Sigmund Grønmo om Nord universitet på Nesna.
Khrono 18.11.2019
En ny samarbeidsavtale sikrer nye utdanningsinstitusjoner studentombud. Dette gjør også at enda et ombud har blitt ansatt ved Universitetet i Oslo.
Khrono 18.11.2019
NTNU har unnlatt å journalføre over 170.000 brev og dokumenter, og hindrer dermed offentligheten innsyn i virksomheten ved landets største universitet. Men de har kontroll på dokumentene, sier universitetet.
Khrono 18.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt