AddToAny

Forsvarets forskningsinstitutt har utviklet nødrespiratorer til norske sykehus

Forsvarets forskningsinstitutt har utviklet nødrespiratorer til norske sykehus
Regjeringen bestiller 1000 nødrespiratorer som Forsvarets forskningsinstitutt har utviklet sammen med to norske bedrifter.
Den 12. mars kom det en telefon til Forsvarets forskningsinstutt (FFI). Den kom fra Eivind Gransæther, ingeniør og gründer i oljebransjen i Stavanger. Han hadde sett konsekvensen av mangelen på respiratorer i Italia. Gransæther hadde satt seg ned og designet en respiratorløsning for å unngå at Norge havnet i samme situasjon. Tiden var knapp, derfor spurte han FFI om råd og bistand.

Dette fortalte statsminister Erna Solberg på regjeringens daglige pressekonferanse om koronakrisen tirsdag ettermiddag.

- Nå er jo ikke oljebransjen og Forsvarets forskningsinstitutt først og fremst kjent for å lage medisinsk utstyr. Men begge har teknologisk kompetanse i verdensklasse, sa Solberg.

Hun fortalte at FFI, for å ikke tape verdifull tid, finansierte første fase av utviklingen av respiratoren. Med seg på laget fikk de den store norske produsenten av medisinsk utstyr, Lærdal Medical, den norske teknologibedrefiten Servi, samt fagpersonell fra norske sykehus og forsvarets sanitet.

- I dag, knapt tre uker senere, har jeg gleden av å si at produsjonen snart kan starte. Det betyr at vi snart kan forsterke respiratorkapaisteten ved våre sykehus med egne norskproduserte nødrespiratorer. For den nasjonale helseberedskapen ligger det en stor trygghet i dette.

Hun fortalte at produksjonen vil foregår i Kristiansand, og kan starte opp i midten av april. I første omgang skal det produseres 1000 respiratorer, men på sikt kan produksjonen økes vesentlig.

FFI skriver i en nyhetsmelding på sine nettsider at deres rolle har vært å lede, koordinere og kvalitetssikre innovasjons- og utviklingsprosessen fra idé til prototyp, og forberede norske myndigheter på rask anskaffelse og implementering.

- Vi er svært fornøyde med hva vi sammen har fått til på under tre uker. Men først og fremst er vi glade for at vi sammen har greid å ta fram en løsning som kan bidra til å redde liv dersom koronapandemien overgår helsevesenets kapasitet, sier Hanne Bjørk, forskningsdirektør ved FFI, ifølge meldingen.

Image-text:

Her er nødrespiratoren under testing. Foto: Lærdal Medical

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Universiteter og høyskoler regner på hvor mye koronatiltakene i år kommer til å koste dem.
Forskerforum 01.06.2020
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja legger fram en utvidet kompensasjonsordning og andre tiltak rettet mot museer, kunstnere og scenekunstinstitusjoner.
Forskerforum 29.05.2020
Se hvem som får penger i regjeringens siste krisepakke. På en pressekonferanse fredag presenterer regjeringen nye økonomiske krisetiltak. Og det er småpenger som foreslås bevilget til forskning.
Forskerforum 29.05.2020
Regjeringen foreslår å bruke 3,6 milliarder kroner på en «grønn» omstillingspakke.
Forskerforum 29.05.2020
Høgskolen i Innlandet oppfyller ikke kravene til å bli universitet, konkluderer Nokuts sakkyndige komité.
Forskerforum 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt