AddToAny

Forskningsrådet trodde kutt var «lån».-- Mildt sagt oppsiktsvekkende

Fra 2017-2021 fikk Forskningsrådet kutt på til sammen 1,7 milliarder kroner. Forskningsrådet oppfattet at dette var penger de skulle få tilbake. - Oppsiktsvekkende, mener Ola Borten Moe.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe skriver til Khrono at de utredningene som er lagt fram for det nye midlertidige styret i Forskningsrådet i dag med all tydelighet viser at det er lovet bort mer penger enn Forskningsrådet har framover og at det må ryddes opp.

Mandag ettermiddag var det styremøte i Forskningsrådet, og betydelige utredninger ble lagt fram for styret.

- Oppsiktsvekkende

Fra 2017 og fram til i dag har Forskningsrådet vært år opplevd engangskutt, totalt for perioden 2017-2021 dreier det seg om nesten 1,7 milliarder. Samtidig har Forskningsrådet fått beskjed om å opprettholde aktivitetsnivået.

Ledelse og administrasjon i Forskningsrådet har hatt den klare oppfatningen at Forskningsrådet her har lånt tilbake avsetninger til departementet, som de siden skulle få tilbakeført.

- Forskningsrådet har fått engangskutt på nesten 1,7 milliarder siden 2017. Alle i Forskningsrådet har oppfattet det slik at dette var penger rådet «lånte» tilbake til Kunnskapsdepartementet - men at de skulle tilbakeføres. Hvorfor har ikke dette skjedd? Det ville jo langt på vei kompensert det «underskudd» man har beregnet?

- Ut fra formuleringene i statsbudsjettet er det mildt sagt oppsiktsvekkende dersom Forskningsrådet har trodd at dette var et lån til Stortinget som de ville få tilbake. Men disse engangskuttene og formidlingen av dem til Forskningsrådet kom under den forrige regjeringen. Vi overtok 14. oktober, så dette får andre svare for, understreker Ola Borten Moe.

- Ikke et resultat av lavere bevilgninger

Ola Borten Moe skriver i tillegg:

- Så vil jeg understreke at de økonomiske problemene i Forskningsrådet ik

Les mer

Flere saker fra Khrono

Det er til dels store forskjellar i lønnene mellom dei tilsette i Sikt i Trondheim, Oslo og Bergen. Menn tener også meir enn kvinner.
Khrono 26.06.2022
Mens Storbritannia sikter mot en Plan B, står EU-kommisjonen under press for å sikre forskningssamarbeid.
Khrono 26.06.2022
En studie fra NTNU om desentralisert lærerutdanning viser at det har liten eller ingen betydning for om man blir værende i regionen man utdanner seg.
Khrono 26.06.2022
Rollen som forsker og aktivist er tema i denne ukens podkast av Forskerrådet når de spør seg om forskere kan ha meninger.
Khrono 26.06.2022
Aarebrot ville nok klart seg også i dagens virkelighet, men han ville ha måttet prioritere annerledes i sine unge år og neppe blitt den han ble. Det er ikke bærekraftig at sektoren fortsetter å ignorere en viktig del av mandatet.
Khrono 26.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt