AddToAny

Forskningsrådet: Det avsatte styret slår tilbake mot Ola Borten Moe

Dette er en oppkonstruert krise. Den kunne vært løst uten økt pengebruk og uten den dramatikk og uro dette har utløst i Forsknings-Norge, skriver 11 avgåtte styremedlemmer i en kronikk i Aftenposten.
Avgåtte styremedlemmer i Forskningsrådet slår tilbake mot Ola Borten Moe

Forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) kastet forrige tirsdag 16. mai hele styret i Forskningsrådet. I kronikken skriver 11 av de avgåtte styremedlemmene at de selvsagt tar statsrådens beslutning til etterretning, «men vi stiller oss undrende til hvordan han fremstiller dette i mediene, og til hva regjeringen egentlig ønsker å oppnå.»

Sentralt i saken er som kjent at politikerne har ønsket å redusere Forskningsrådets avsetninger.

Styret skriver imidlertid at de har kommet med flere forslag, som praksis med flerårsbudsjetter, økt fleksibilitet mellom de ulike departementenes bevilgninger og etablering av særlovsselskap. Forslagene har ikke blitt fulgt opp, heller ikke av Ola Borten Moe, skriver de.

«Problemet norsk forskning nå er styrt inn i, er en konsekvens av den kortsiktige og ufleksible måten forskningen finansieres på, gjennom departementenes bevilgninger til Forskningsrådet.»

Sentralt i saken er en gjennomgang fra direktoratet DFØ, som sier at måten Forskningsrådet har forvaltet pengene sine på, på noen områder er i strid med budsjettreglene i staten. De tidligere styremedlemmene skriver at denne praksisen, altså å disponere midler på tvers av bevilgninger, kun krever en fullmakt.

«En fullmakt statsråden har valgt ikke å be Stortinget om.»

De skriver:

«Dagens situasjon bidrar bare til uro og usikkerhet for miljøene som skal skape kunnskapsgrunnlaget for fremtidens Norge. Og statsrådens konstruerte krise vil kunne stanse satsinger som vil lide i lang tid fremover - helt uten at det er nødvendig.»

Alle de tidligere styremedlemmene, med unntak av to ansatterepresentanter, har signert kronikken.

Hilde Tonne, som er konsernsjef i Statnett, var styreleder i det nå avgåtte styret, mens administrererende direktør Kenneth Ruud i Forsvarets forskningsinstitutt var nestleder. I det nye interimstyret er Cicero-direktør og tidligere finansminister og kunnskapsminister Kristin Halvorsen styreleder.

Image-text:

De avgåtte styremedlemmene skriver at de stiller seg undrende til hvordan Ola Borten Moe (bildet) fremstiller saken i mediene, og til hva regjeringen egentlig ønsker å oppnå. Foto: Jørgen Svarstad

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Utvalget for akademisk ytringsfrihet omfattet i liten grad instituttsektoren. Det synes flere forskningsinstitutter er synd.
Forskerforum 28.06.2022
For å vinne kampen om de grønne løsningene må det satses tungt på forskning. Men da trengs det en myk landing og slettes ikke noe hvileskjær, skriver Kari-Anne Jønnes i Høyre.
Forskerforum 28.06.2022
Står det virkelig så dårlig til med formidlingen ved universiteter og høyskoler, lurer Universitetet i Agder.
Forskerforum 28.06.2022
I forbindelse med bokutgivelsen «Museale tilstander» har forfatter og museumsleder Petter Snekkestad skapt debatt i museumsfeltet. Ingenting er bedre, synes jeg.
Forskerforum 28.06.2022
Ønsker du å bidra til å bevare det biologiske mangfoldet og jobbe for en mer bærekraftig verden? Er du en erfaren leder med en naturvitenskapelig bakgrunn som liker å jobbe med mennesker, planter og frø?
Forskerforum 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt