AddToAny

Forskningsetikk og grenseløs fengselsforskning

Er det virkelig god vitenskapelig praksis å samle inn og publisere observasjonsdata om innsatte og fengselsansatte uten at disse har gitt informert samtykke til det?
Doktoravhandlingen til Andreas Ribe-Nyhus, «Indre og ytre soning», har ført til debatt på Khrono om fengselsforskning og forskningsetikk.

Etter å ha lest avhandlingen har jeg forståelse for at forskningsetikken i prosjektet blir diskutert. For er det virkelig god vitenskapelig praksis å samle inn og publisere observasjonsdata om innsatte og fengselsansatte uten at disse har gitt informert samtykke til det?

Og er det forskningsetisk akseptabelt å sammenligne de innsatte i studien med parasitter, skadedyr og hyener, omtale dem som «moralsk forkrøplede mennesker», skrive at en lett identifiserbar fengselsleder ser på domfelte «som undermennesker uten verdi», eller anklage en fengselsbetjent for å ha et seksuelt forhold til en innsatt - tilsynelatende basert på vage antagelser?

Dette foregår på de første 147 sidene av avhandlingen til Ribe-Nyhus. Jeg skal komme tilbake til disse beskrivelsene etter hvert. Men først litt om rammene for forskning i fengsel.

På nettsidene til De nasjonale forskningsetiske komiteene blir «forskning som foregår i fengsel» identifisert som et område som stiller forskere overfor spesielle og skjerpede forskningsetiske krav. En av grunnene til det er «den spesielle situasjonen de innsatte befinner seg i»: De er fratatt friheten og plassert i en institusjon hvor de er nødt til å være.

En annen oppgitt grunn er at innsatte statistisk sett har større rusmiddelutfordringer og dårligere psykisk helse enn befolkningen ellers. «Det er viktig å ta hensyn til disse forholdene», står det på nettsidene - både «når man rekrutterer deltakere» og «når man gjennomfører et forskningsprosjekt i fengsel». Informasjonen om prosjektet må være tydelig formidlet, og forskerne må sikre «at kravet om informert samtykke er innfridd».

Det er påfallende hvor lite plass som er brukt i selve avhandlingsteksten på å redegjøre for, drøfte og dokumentere hvilke forskningsetiske vurderinger som er foretatt.

Terje Fredwall, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder

Hvilke grep har så Ribe-Nyhus tatt som fengselsforsker for å møte slike forskningsetiske utfordringer og krav?

Avhandlingen er på i alt 526 tettskrevne sider, men den som leter etter ord som forskningsetikk, samtykke, informasjonsskriv, NSD eller personvern vil få lite ut av søkene.

I sine kommentarer til Khrono vektlegger imidlertid både Ribe-Nyhus og hovedveileder Anders

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt