AddToAny

Forsket på hudfarge: Mener rasismeproblemet underdrives i Norge

At så mange mente at «hvit» var synonymt med «etnisk norsk» var det som overrasket doktorgradsstipendiaten mest. Hun mener Norge trenger større bevissthet om hvordan hudfarge påvirker folk i hverdagen.
- Hvilken betydning har hudfarge i Norge i dag?

- Det har en betydning for hvordan man blir møtt i hverdagen, av andre, om man automatisk blir antatt å være norsk eller ikke, og alt det får av konsekvenser. Det får betydning for erfaring med diskriminering og rasisme i hverdagen, sier Laura Führer.

Hun disputerte 15. oktober med sin doktorgradsavhandling «The Social Meaning of Skin Color» ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.

- Mennesker som er lyse i huden møter liksom ikke rasistisk utskjelling på grunn av det, de møter ikke en antagelse om at de ikke er norske, ikke kan norsk, ikke hører til, eller har en rar kultur som gjør det vanskelig å få kontakt med dem. De som skiller seg ut er dem med mørkere hud eller hår. De kan bli møtt på den måten, og antas å ikke høre til. Det er ganske gjennomgående, sier Führer.

Hun har gjennomført livsløpsintervjuer med småbarnsforeldre i Oslo-området om egne erfaringer med etnisk mangfold. Intervjuobjektene har hatt ganske ulike bakgrunner, med variasjon i botid i Norge, noen har vært norskfødte etterkommere av innvandrere og en del har ikke hatt innvandrerbakgrunn.

- Det har vært viktig å ha med deltakere uten innvandrerbakgrunn. Om en skriver om etnisk mangfold så er det ofte en tenker at det bare handler om minoritetene. Det er et tema som angår alle, som alle har potensielt erfaring med, og bør bli hørt om, mener Führer.

Studien viser at mange forbinder «norskhet» med å være lys i huden, og det å være innvandrer med å være mørk. De fleste ikke-hvite deltagerne ga uttrykk for at dette er begrensende for dem, at de føler se

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Per Morten Sandset fra Universitetet i Oslo er oppnevnt som ny leder av HelseOmsorg21-rådet. Medisinprofessoren er i dag viserektor for forskning og innovasjon.
Uniforum 03.12.2021
Det skal bli mer bruk av hjemmekontor der det er mulig og påbud om munnbind når det ikke er mulig å holde avstand. Disse tiltakene ble satt i verk i Oslo og omegn fra midnatt og gjelder også på Universitetet i Oslo.
Uniforum 03.12.2021
De praktiske aspektene ved et bærekraftsenter må naturligvis utredes grundig. Det vil imidlertid være svært uheldig for UiOs tverrfaglige satsning på dette feltet om dette legges på is.
Uniforum 03.12.2021
UiOs studentundersøkelse, lagt frem denne uken, viser at studentene trosset økt stress og dårligere arbeidsforhold under den første nedstengingen.
Uniforum 03.12.2021
- Det er faktisk helt ubegripelig for meg at de velger et sånt navn.
Uniforum 03.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt