AddToAny

Forskere over hele landet inviterer til 12 dagers festival

Forskere skal ut av kontorer og laboratorier for å fortelle folk hva de forsker på.
Var Afghanistan-krigen bortkastet? Kan den grønne bølgen true demokratiet? Har vi fått nye reisevaner etter korona? Kan kunstig intelligens erstatte en artist?

Dette er noen av de mange spørsmålene forskere skal forsøke å svare på under festivalen Forskningsdagene, som starter onsdag 22. september.

Forskere over hele Norge skal ut av kontorer og laboratorier for å fortelle folk hva de forsker på.

Det blir flere hundre arrangementer over hele landet, både digitale og fysiske. Årets tema er «Fred og konflikt», og mange av arrangementene er knyttet til dette temaet.

Du kan for eksempel lære om ulike konflikter i verden, Norge som fredsnasjon, kampen mot sykdom, klimauenigheter, motsetningen mellom menneske og natur eller barnevern.

Forskningsdagenes mål er å «begeistre med forskning, å vise frem - og skape forståelse for forskning», som det heter i pressemeldingen.

- Koronapandemien har tydelig vist oss at vi er avhengig av forskning for å løse de store samfunnsutfordringene. Nye utfordringer står i kø foran oss, og forskning kommer til å spille en nøkkelrolle for å nå bærekraftsmålene, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

I fjor måtte alle snu seg rundt og lage digitale versjoner, mens i år er blir det en blanding av fysiske, hybride og digitale arrangementer.

På festivalens nettsider finner du oversikt over alle arrangementene.

Her er et lite utvalg av hva du kan få med deg de neste 12 dagene:

Den nasjonale åpningen: Forskningsdagene åpnes offisielt 22. september kl. 14 med direktesending fra Nobels fredssenter. Det blir blant annet samtaler om «ståa i verden med tanke på USA, Russland og Kina», og utdeling av Forskningsrådets formidlingspris.

Forskernatt: Flere steder i landet arrangeres Forskernatt. Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo inviterer for eksempel til talkshow med noen av Norges fremste forskere på Litteraturhuset. Tema er «Pandemi og klimakrise - hvordan påvirker det demokratiet og våre liv?». Arrangementet strømmes.

Forskertog:Forskertoget går fra Lillehammer til Otta. På turen vises filmsnutter med forskere som forteller om sin forskning på konflikter rundt hyttebygging, turisme og utvikling av disse rurale områder. 30. september.

Kaffe med en forsker: Hver morgen under festivalen slår TV-profil og fysiker Andreas Wahl av en prat med en forsker, direkte på Instagram. Først ut, på onsdag, er førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett, Sofie Høgestøl.

Unge forskere: «Young Researcher's Night» arrangeres i Stavanger, Kristiansand, I Oslo, Trondheim, Bodø, Bergen og Bø. I Bø er temaet «To speak or not to speak in academia», blant annet om å undervise og forske på sensitive temaer.

Forskningstorg: Det blir forskningstorg syv steder rundt om i landet. Blant annet blir det to dager med forskningsaktiviteter for barn og unge utenfor NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Fakta om Forskningsdagene:

22. september - 3. oktober 2021

Festivalen arrangeres i år for 27. gang

Årets tema er fred og konflikt

Både digitale, hybride og fysiske arrangementer i år

Nasjonal festival, mange hundre arrangementer på ca.160 steder i Norge

De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle

Over 116.000 publikummere i 2020

Universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter, bedrifter, museer og biblioteker står bak arrangementene

Festivalen ledes av Forskningsrådet

Image-text:

Fra et tidligere forskningstorg i Oslo. Av smittevernhensyn blir det ikke torg i Oslo i år, men det er syv andre torg rundt om i landet, i tillegg til at skoler flere steder får minitorg ved sin egen skole. Foto: Forskningsdagene/Bård Gudim.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt