AddToAny

Foreslår to nye organer for advokater, og å legge ned disiplinærutvalgene

Justisdepartementet har bestemt seg for hvordan fremtidens tilsyn med advokater bør foregå - og vil legge nytt sekretariat til Advokatforeningen.
I mai i fjor tok Justis- og beredskapsdepartementet det de kalte et foreløpig retningsvalg i arbeidet med ny advokatlov. Ett hovedpunkt var å skrote forslaget om å opprette et advokatsamfunn med obligatorisk medlemskap for alle advokater. I stedet gikk departementet for den såkalte særorgans-modellen med uavhengige Advokattilsyn og Advokatnemnd.

Nå, femten måneder senere - etter at Advokatforeningen og Tilsynsrådet har gitt sine synspunkter - har departementet kommet med sine foreløpige anbefalinger om et nytt tilsyns- og disiplinærsystem.

Slår sammen Advokatbevillingsnemnden og Disiplinærnemnden

Her er de foreløpige anbefalingene, slik de presenteres i et brev til Advokatforeningen og Tilsynsrådet:

Det opprettes én advokatnemnd som skal behandle klager på Advokattilsynets enkeltvedtak og disiplinærsaker som første og eneste instans i forvaltningssporet.

Advokatforeningens disiplinærutvalg tas ut av den lovbaserte ordningen.

Salærsakene behandles av Advokatnemnda.

Advokattilsynet tillegges kompetanse til å fatte vedtak om tilbakekall av advokatbevilling.

Det innføres valgfri adgang til å påklage vedtak om tilbakekall til Advokatnemnda.

Vedtak om tilbakekall kan bringes direkte inn for retten.

Advokatforeningen skal

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

I et innlegg i Aftenposten stiller advokat Thea Totland kritiske spørsmål til norsk barnevern, og peker på at advokater som jobber på vegne av foreldrene, ikke er i nærheten av å ha like mange ressurser tilgjengelig som motparten.
Advokatbladet 20.09.2019
FOR ANDRE GANG GÅR OSLO LEGAL HACKATHON AV STABELEN: Akkurat nå sitter om lag 180 deltakere og utvikler nye teknologiske løsninger for effektivisering og tilgjengjengeliggjøring av jussen.
Advokatbladet 20.09.2019
Var forsvarer for et nøkkelvitne i en høyprofilert sak mot 16 gjengmedlemmer tiltalt for flere drap.
Advokatbladet 20.09.2019
Advokatfirmaet SANDS er det norske advokatfirmaet med flest påmeldte advokater til årets IBA-konferanse, som starter søndag. Blant foredragsholderne er også flere nordmenn.
Advokatbladet 19.09.2019
Under sterk dissens, kom flertallet i Høyesterett kom til at det avgjørende for om en utenlandsk enhet skal klassifiseres som et «verdipapirfond» for norske skatteformål er om den utenlandske enheten er et «verdipapirfond» i verdipapirfondlovens
Advokatbladet 19.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt