AddToAny

Forebygging av depressive lidelser hos barn og unge - på tvers av arenaer

Forebygging av depressive lidelser hos barn og unge - på tvers av arenaer
Relativ risiko for depresjon blant barn og unge ser ut til å kunne halveres gjennom ulike typer forebyggende tiltak, skriver Arne Holte.
ARTIKKEL 3: Dette er tredje artikkel i en serie om hvordan vi kan forebygge depresjon. Serien er skrevet for deg som jobber med helsefremming og forebygging av psykiske lidelser i Norge (les mer om målgruppen).

I forrige artikkel skilte vi mellom depressive plager (symptomnivå) og depressive lidelser (diagnoser). Til tross for tilsynelatende små effektstørrelser, så vi at det er god evidens for at vi på tvers av arenaer kan forebygge depressive plager blant barn og unge - i hvert fall på kort sikt. Vi så også at vi ved en liten universell effektstørrelse (i vårt eksempel 0,3 standardavvik blant alle barn og unge) vil kunne redusere gruppen med høy sårbarhet for depresjon fra 8 prosent ned til 4,5 prosent, gitt helt rimelige statistiske forutsetninger. En tilsynelatende liten universell symptomreduserende effekt blant alle skolebarn kan altså få stor betydning for den lille gruppen med høyest risiko. Dette resonnementet bygger på en statistisk modell. Men kan vi faktisk forebygge depressive lidelser blant barn og unge? Det tar vi for oss her.

I det samme materialet som vi omtalte i forrige artikkel, har Stockings og kolleger (2016) undersøkt om vi kan redusere antall nye tilfeller av depresjonsdiagnoser, f.eks. markant depresjon (major depression - MDD). De fant at relativ risiko for oppstart av en internaliserende lidelse opptil ni måneder etter intervensjon ble redusert med 47 prosent ved universelle tiltak, 61 prosent ved selektive tiltak og 48 prosent ved indiserte tiltak, tilsammen på tvers av type tiltak, 53 prosent. Den universelle verdien på 47 prosent er nær identisk med resultatet av modelleringen vi gjennomgikk i forrige artikkel. Det er altså tentativ empirisk støtte for vår modell. Ved å sette i verk bare det vi allerede vet, viser Stockings mfl. at vi kan redusere relativ risiko for en depressiv lidelse hos barn og unge med omtrent det halve.

Det er verdt å merke seg at forskjellene i unngåtte depresjoner er nesten identisk for tiltak som settes i verk overfor alle (universelle tiltak) og tiltak som set

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Å vokse opp i en familie der far bruker vold mot mor, er skadelig for barn. Likevel har de fleste menn som søker hjelp for egen bruk av vold i familien, fast kontakt med barna sine, skriver Henning Mohaupt.
Psykologisk.no 23.08.2019
Terapeuter må ha kunnskap om virkningen av traumer og risikoen for re-traumatisering, sier den canadiske psykologen Sandra Paivio, som kommer til Bergen 30. oktober.
Psykologisk.no 22.08.2019
Vi er ofte sårbare og vare for kritikk, men alle trenger tilbakemelding. Og det er spesielt én ting vi bør tenke gjennom før vi kritiserer, sier bokaktuelle Guro Øiestad.
Psykologisk.no 21.08.2019
Å ta farvel med barn i barnehagen byr på to klassiske feller for foreldre, forteller psykolog Renate Horgheim.
Psykologisk.no 20.08.2019
Ett av fem barn i Norge blir lugget, kløpet, ristet eller slått med flat hånd av foreldre, ifølge den nyeste utgaven av Folkehelserapporten.
Psykologisk.no 19.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt