AddToAny

Forebygging av depressive lidelser hos barn og unge - på tvers av arenaer

Forebygging av depressive lidelser hos barn og unge - på tvers av arenaer
Relativ risiko for depresjon blant barn og unge ser ut til å kunne halveres gjennom ulike typer forebyggende tiltak, skriver Arne Holte.
ARTIKKEL 3: Dette er tredje artikkel i en serie om hvordan vi kan forebygge depresjon. Serien er skrevet for deg som jobber med helsefremming og forebygging av psykiske lidelser i Norge (les mer om målgruppen).

I forrige artikkel skilte vi mellom depressive plager (symptomnivå) og depressive lidelser (diagnoser). Til tross for tilsynelatende små effektstørrelser, så vi at det er god evidens for at vi på tvers av arenaer kan forebygge depressive plager blant barn og unge - i hvert fall på kort sikt. Vi så også at vi ved en liten universell effektstørrelse (i vårt eksempel 0,3 standardavvik blant alle barn og unge) vil kunne redusere gruppen med høy sårbarhet for depresjon fra 8 prosent ned til 4,5 prosent, gitt helt rimelige statistiske forutsetninger. En tilsynelatende liten universell symptomreduserende effekt blant alle skolebarn kan altså få stor betydning for den lille gruppen med høyest risiko. Dette resonnementet bygger på en statistisk modell. Men kan vi faktisk forebygge depressive lidelser blant barn og unge? Det tar vi for oss her.

I det samme materialet som vi omtalte i forrige artikkel, har Stockings og kolleger (2016) undersøkt om vi kan redusere antall nye tilfeller av depresjonsdiagnoser, f.eks. markant depresjon (major depression - MDD). De fant at relativ risiko for oppstart av en internaliserende lidelse opptil ni måneder etter intervensjon ble redusert med 47 prosent ved universelle tiltak, 61 prosent ved selektive tiltak og 48 prosent ved indiserte tiltak, tilsammen på tvers av type tiltak, 53 prosent. Den universelle verdien på 47 prosent er nær identisk med resultatet av modelleringen vi gjennomgikk i forrige artikkel. Det er altså tentativ empirisk støtte for vår modell. Ved å sette i verk bare det vi allerede vet, viser Stockings mfl. at vi kan redusere relativ risiko for en depressiv lidelse hos barn og unge med omtrent det halve.

Det er verdt å merke seg at forskjellene i unngåtte depresjoner er nesten identisk for tiltak som settes i verk overfor alle (universelle tiltak) og tiltak som set

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Traumatiserte asylsøkere sliter med mye avmakt, noe også behandlere kan kjenne på. Men avmakten kan motarbeides, sier psykiater Jone Schanche Olsen. Nå er det klart for nordisk konferanse for alle som jobber med traumatiserte flyktninger.
article_web Psykologisk.no 14.05.2019
Er angst den naturlige reaksjonen på selvinnsikt? Lammende og altoverskyggende angst er tema i en ny episode av Psykologisk salong.
article_web Psykologisk.no 13.05.2019
Jeg er nervøs, fryktelig nervøs av meg, men hva får deg til å si at jeg er gal? Det spør hovedpersonen, som er anklaget for mord, i en gotisk novelle av Edgar Allan Poe, skriver Eirik Hørthe.
article_web Psykologisk.no 13.05.2019
Depresjon i svangerskapet og barseltiden påvirker hele familien og er forbundet med konflikter med partner og nedsatt fungering i arbeid og sosialt, skriver Arne Holte.
article_web Psykologisk.no 10.05.2019
Det er ofte uløste problemer som fører til utfordrende oppførsel hos barn, sier barnepsykologen Ross Greene. Han har utviklet en internasjonalt anerkjent metode for å forstå og hjelpe barn med sosiale, emosjonelle og atferdsmessige utfordringer.
article_web Psykologisk.no 07.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt