AddToAny

Folk må bo veldig tett før flere reiser gjøres kollektivt enn med bil

Men fortetting virker ikke like bra overalt. Forsking har vist at det er sterk sammenheng mellom det å bo tett og reise miljøvennlig.
I norske byer er målet at vekst i persontransport skal skje med kollektivt eller med sykkel og gange - ikke med bil. En viktig strategi som brukes for å få til dette er fortetting i byer.

Men hvor tett må man bo? Det har forskerne Erik Bjørnson Lunke og Øystein Engebretsen ved Transportøkonomisk institutt (TØI) sett på. Resultatene er publisert i en ny rapport.

6000 personer per km2

Forskerne brukte data fra den Nasjonale reisevaneundersøkelsen. De så på botettheten i nabolag i Oslo og Viken, og hvordan folk reiste.

Rapporten viser at man må opp i en tetthet på 3200 personer per km2 før bilreiser utgjør under 50 prosent av reisene.

Først når folk bor så tett som minst 6000 personer per km2 nås vippepunktet. Da bruker folk til sammen mer kollektivt enn bil. Det gjelder for de 20 prosent mest tettbygde strøkene i Oslo og Viken.

- Det er særlig i indre by i Oslo, og kanskje helt i sentrum av de litt mindre byene i Viken, slik som for eksempel Moss, at man oppnår denne transportmiddelfordeling, sier Erik Bjørnson Lunke i TØI til forskning.no.

Eksempler for hvor man finner en tetthet på 6000 personer per km2 er bydeler i Oslo som Grünerløkka, Frogner, Gamle Oslo, Sagene og St. Hanshaugen.

Les mer

Flere saker fra forskning.no

KRONIKK: Legemidler på ville veier er problematisk. I januar tidligere i år kunne NTNU og SINTEF melde om at det var funnet legemidler som antidepressiva og smertestillende i krepsdyr på Svalbard.
forskning.no 15.04.2021
PODCAST: De nylige opptøyene i nordirske byer skyldes ikke brexit og en republikansk begravelse ene og alene. De lojalistiske protestantene føler seg oversett og neglisjert av politikerne. Også av sine egne.
forskning.no 15.04.2021
Hvorfor ble et foster gjemt i graven til en av verdens best bevarte mumier fra 1600-tallet?
forskning.no 15.04.2021
Forskere bak ny studie mener de har funnet en metode for å forutse spredningen av visse typer pollen gjennom en hel sesong.
forskning.no 15.04.2021
Det er flere kvinner enn menn som har fått bivirkningen av vaksinene fra AstraZeneca og Johnson&Johnson. Men sammenhengen er ikke så sterk at man kan utelukke at menn også er i faresonen, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland.
forskning.no 15.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt