AddToAny

FOKUS MÅ ENDRES FRA VOLUM TIL MULIGHETER

FOKUS MÅ ENDRES FRA VOLUM TIL MULIGHETER
Skaff deg kunnskap og utnytt lokale ressurser. Det vil gi bedre økonomi og dermed handlingsrom.
Buskap møter Eivind Øvrelid. Han og kona Oddveig valgte en annen strategi for utvikling av gården. Gården ble lagt om til økologisk i 1992, og gjennom 30 år har de utviklet gården. Basert på lokale ressurser har de skaffet en interessant og engasjerende arbeidsplass med robust økonomi.

Beslutningsprosessen nå om å selge kvota har vært en ryddig og nødvendig prosess. Det startet vel egentlig i 2018/2019 da Eivind trøblet med ryggen. Etter et par korte sjukmeldingsperioder med innleid arbeidskraft så gjorde Eivind opp status at det ville være klokt å avslutte mjølkeproduksjon. I samarbeid med gode naboer vil det være mulig å skaffe husdyrgjødsel til eng i omløpet slik at den økologiske grønsakproduksjon og kornproduksjon kan videreføres.
- Barna er etablert med familie i Oslo og jeg innser at det ikke er aktuelt at de tar over gården. Interesse og at det passer å ta over er avgjørende. Det er nok eksempler på at odelsloven ikke fungerer. For gården kunne det kanskje vært best å selge den, men vi ønsker å ha arbeid ei stund til. Det oppleves som meningsfylt og nå omsetter vi mesteparten alle grønnsakene lokalt, sier Eivind.

Allsidig, økologisk drift gir god økonomi
Oddveig begynte på gården som 18-åring. Et typisk Skjåkbruk med mjølk og smågrisproduksjon. Eivind, med bakgrunn fra stålindustrien, skaffet seg kompetanse fra Landbrukets brevskole (datidens nettkurs) og ikke minst ved å være åpen, nysgjerrig og delta i produsentmiljøet. Det ble ombygging til løsdrift i grisehuset. Så kom puljetillegg og dobling av konsesjonsg
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Med grovfôr av god kvalitet og høyt grovfôropptak er målet til Leif Sverre Løkken å redusere kraftfôrtforbruket.
BUSKAP 21.10.2020
Parallelt med embryoskyllingene på Store Ree startet i mai 2018, ble en lab etablert for å lage embryo med en teknikk som kalles in vitro embryoproduksjon (IVP). Det betyr at eggene tas ut fra kvigas eggstokk og befruktes og dyrkes på lab.
BUSKAP 19.10.2020
Du må forvalte dine data som du forvalter eierskapet til din eiendom og produksjon.
BUSKAP 09.10.2020
Tidligere i år inngikk landbruket en frivillig klimaavtale med regjeringen om å kutte eller binde fem millioner tonn CO2-ekvivalenter i løpet av de neste ti årene; Landbrukets klimaplan. I klimaplanen beskrives åtte satsingsområder for landbrukets Klimaarbeid.
BUSKAP 09.10.2020
Fra nyttår blir klagefristen i plakettregelverket i TINE justert. Opplysninger eldre en ett år «fryses».
BUSKAP 09.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt