AddToAny

Flere presiseringer om lovforslag

Regjeringen ønsker ikke å fjerne bistillinger og heller ikke å lage nye begrensninger for postdoktorer.
Flere av forslagene i regjeringens høringsnotat om ny universitets- og høyskolelov åpnet for misforståelser. Nå kommer Kunnskapsdepartementet med presiseringer.

Bistillingene får bli

Etter oppslag om at regjeringen ville fjerne adgang til å ansette i professor II og andre bistillinger kommer det nå en presisering fra Kunnskapsdepartementet.

Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel sier til Khrono at de foreslår å ta bort formuleringen om bistillinger fra universitets- og høgskoleloven, men at det ifølge departementet ikke vil være til hinder for å ansette i bistillinger. Forskjellen er at stillingene da vil være regulert av statsansatteloven i offentlig sektor og arbeidsmiljøloven i privat sektor.

Begge lovene gir fortsatt anledning til å ansette på deltid i enten tre eller fire år, også uten forutgående utlysning.

Bistillinger brukes ofte for å hente inn spesialkompetente undervisere enten fra yrkesfeltet eller andre universiteter og høyskoler. Slik loven er formulert nå kan disse ansettes i maksimalt 20 prosent, fra to til seks år. Hvis denne særbestemmelsen fjernes vil det bli mulig å ansette i større stillingsprosenter, men i færre år.

- Vi har gjort en kritisk gjennomgang for å se om forhold er regulert i andre lover. Slik som bistillingsparagrafen som i all hovedsak er dekket opp av statstilsatteloven og arbeidsmiljøloven. Vi mener derfor at det ikke er behov for en egen paragraf i uh-loven for denne type stillinger, sier Hoel til Khrono.

Begrepet bistilling brukes bare i universitets- og høyskolesektoren, resten av statlig sektor bruker ofte uttrykket ekstraverv om disse stillingene.

Vil likevel tillate flere postdoktorperioder

I høringsnotatet som regjeringen sendte ut like før sommeren sto det at de ville gå videre med Aune-utvalgets forslag om å sette en begrensning på maks en postdoktorperiode.

«Departementet anser forslaget som hensiktsmessig for å få ned midlertidigheten, og tar sikte på å gå videre med utvalgets forslag og fremme en slik endring i lovproposisjonen om ny universitets- og høyskolelov», står det i notatet.

Aune-utvalgets forslag ble tolket som at de foreslo å stramme inn reglene, fra dagens forskrift som åpner for flere postdoktorperioder på ulike institusjoner, til at begrensningen skal gjelde uavhengig av arbeidssted.

Men nå skriver Khrono at det ikke var dette Kunnskapsdepartementet mente, og heller ikke det Aune-utvalget mente. De foreslår bare å lovfeste noe som allerede er fastsatt i forskrift, at det ikke skal være lov å ta flere postdoktorperioder ved samme institusjon.

Image-text:

Forskningsminister Ola Borten Moe vil få ned antallet midlertidig ansatte ved universiteter og høyskoler. Arkivfoto: Julia Loge

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Vil flytte forskningsfronten innen immunterapi med nytt Senter for fremragende forskning.
Forskerforum 23.09.2022
På grunn av den økonomiske situasjonen i Forskningsrådet har de kuttet fra 11 til 9 sentre.
Forskerforum 23.09.2022
Arkitekten var grepet av visjonen om å kunne bygge en hel ny bydel - viet til forskning, undervisning og innovasjon, med studentboliger og små gårdsbruk for professorene i tillegg, skriver John Peter Collett
Forskerforum 23.09.2022
Arbeidsgiver: Universitetet i Sørøst-Norge Stillingstittel: Førsteamanuensis i IT/informasjonssystemer/ informatikk Søknadsfrist: Ansettelsesform: Fast Om stillingen Ved USN Handelshøgskolen er det fra ledig en 100 % fast stilling som
Forskerforum 23.09.2022
Institutt sendte ut varsel om begrensninger på ansettelser og forskningssamarbeid.
Forskerforum 22.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt