forskning.no
01.03.2018
Forskere oppsummerer erfaringer fra 21 år med dyrking av GM-mais. I 1996 ble genetisk modifiserte planter (GMO-er) kommersialisert. Siden den gangen har bruken økt enormt, særlig på det amerikanske kontinentet.
I 2016 dekket GMO-er 12 prosent av klodens jordbruksareal.
Les merMen mange mennesker er fortsatt skeptiske. 19 Europeiske land har forbud mot å dyrke genmodifiserte planter, blant annet fordi de frykter at GMO-ene skal gjøre skade i økosystemene.
Ifølge en ny oppsummering av forskningen på feltet, er det imidlertid ikke så mye grunn til å være redd.
Større avlinger, mindre gift
Elisa Pellegrino og kollegaene hennes har sett på forskningsmaterialet på mais som er genmodifisert slik at den produserer stoffer som skadeinsekter ikke tåler. Forskerne konkluderer som følger:
GM-mais ga større avlinger enn vanlig mais.
GM-mais hadde lavere innhold av soppgifter, skadelige stoffer som kan finnes i kor