AddToAny

Flere bør diskutere kunstig intelligens i politiet

Politiet tar i bruk kunstig intelligens for å løse deler av oppgavene sine, men de færreste av oss snakker maskinspråket flytende. Langt flere enn teknologene bør være med og diskutere hvordan teknologien tas i bruk.
Politiet verden over automatiserer enkle databehandlingsoppgaver, og prøver å komme kriminalitet og uorden i forkjøpet med forutseende analyser.

Mange er bekymret for at mulighetene for innsyn i politiets arbeid og beslutningsgrunnlag blir svekket når teknisk spesialiserte verktøy blir en del av slike prosesser. Og blir politiet selv i stand til å gjøre rede for kunnskapsgrunnlaget de handler ut fra?

Det er en utfordring hvis teknologien bygger et skott mellom dem som blir i stand til å vurdere politiarbeidet og ikke. Politiets virksomhet er et bredt og felles samfunnsmessig anliggende.

Det er derimot ikke teknologiene i seg selv som lukker døra for at flere kan være med i samtalen. Tvert imot: Mange viktige temaer knyttet til hvordan slike verktøy tas i bruk kan diskuteres uten detaljert kunnskap om og forståelse av algoritmene som ligger til grunn. Vår agenda er å sette kunnskapsrike og engasjerte ikke-teknologer bedre i stand til å bidra på dette feltet.

Lærende maskiner

Når det snakkes om kunstig intelligens er det ofte snakk om programvare som er bygget på maskinlæring (ML). ML-modeller finner og gjenskaper mønstre i data. Derfor kan de, som mennesker, for eksempel lære seg å skjelne mellom bilder av katter og hunder eller holde en selvkjørende bil på veien.

I disse tilfellene er målet for det maskinen skal lære ganske ukontroversielt: Vi er stort sett enige om hva som er en hund og hva som er en katt, og om hva det vil si at en bil ikke har kjørt av veien.

På mange andre områder er ikke målet like

Les mer

Flere saker fra Politiforum

I England går midler fra økonomisk kriminalitet til et fond, som deretter deler ut penger til bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Nå har Jenny Klinge (Sp) stilt Justisministeren spørsmål om å vurdere det samme i Norge.
Politiforum 28.05.2020
Forslaget til ny våpenforskrift kan vanskeliggjøre yrkesmessig øvelsesskyting for polititjenestemenn og politistudenter.
Politiforum 27.05.2020
Erik Nord, politisjef i Stor-Göteborg, tror ansatte på avdelingen har smittet hverandre.
Politiforum 26.05.2020
De to tidligere statsadvokatene Pål Lønseth og Tor Henning Rustan Knudsen er søkerne som ble holdt hemmelig for offentligheten, til stillingen som Økokrim-sjef.
Politiforum 25.05.2020
I alvorlige saker hvor det er lite bevis, skjer det noen ganger at «troens overbevisning» får feste hos etterforskningsledelsen.
Politiforum 25.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt