AddToAny

Flere bør diskutere kunstig intelligens i politiet

Politiet tar i bruk kunstig intelligens for å løse deler av oppgavene sine, men de færreste av oss snakker maskinspråket flytende. Langt flere enn teknologene bør være med og diskutere hvordan teknologien tas i bruk.
Politiet verden over automatiserer enkle databehandlingsoppgaver, og prøver å komme kriminalitet og uorden i forkjøpet med forutseende analyser.

Mange er bekymret for at mulighetene for innsyn i politiets arbeid og beslutningsgrunnlag blir svekket når teknisk spesialiserte verktøy blir en del av slike prosesser. Og blir politiet selv i stand til å gjøre rede for kunnskapsgrunnlaget de handler ut fra?

Det er en utfordring hvis teknologien bygger et skott mellom dem som blir i stand til å vurdere politiarbeidet og ikke. Politiets virksomhet er et bredt og felles samfunnsmessig anliggende.

Det er derimot ikke teknologiene i seg selv som lukker døra for at flere kan være med i samtalen. Tvert imot: Mange viktige temaer knyttet til hvordan slike verktøy tas i bruk kan diskuteres uten detaljert kunnskap om og forståelse av algoritmene som ligger til grunn. Vår agenda er å sette kunnskapsrike og engasjerte ikke-teknologer bedre i stand til å bidra på dette feltet.

Lærende maskiner

Når det snakkes om kunstig intelligens er det ofte snakk om programvare som er bygget på maskinlæring (ML). ML-modeller finner og gjenskaper mønstre i data. Derfor kan de, som mennesker, for eksempel lære seg å skjelne mellom bilder av katter og hunder eller holde en selvkjørende bil på veien.

I disse tilfellene er målet for det maskinen skal lære ganske ukontroversielt: Vi er stort sett enige om hva som er en hund og hva som er en katt, og om hva det vil si at en bil ikke har kjørt av veien.

På mange andre områder er ikke målet like

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Kuttet i opptaket til Politihøgskolen må stanses. Til neste år feirer PHS 100 år, det blir kanskje en feiring med en svært sur bismak- hvor Politihøgskolen i Oslo nærmest er radert ut.
Politiforum 15.11.2019
Dilemmaet: Hvor mye skal mistenkte få vite før avhøret starter av avhørstaktiske årsaker? Hvor mye har mistenkte lovkrav på å få vite?
Politiforum 14.11.2019
Skal unngå at kriminelle får tilgang på svenske politifolks personopplysninger.
Politiforum 13.11.2019
Handler politiet på andre måter når de bruker droner? Og blir dronen et supplement eller en erstatning, og i så fall for hva? Det skal forsker Jenny Maria Lundgaard finne ut.
Politiforum 12.11.2019
Politietaten vil være preget av at den desidert største gruppen har bakgrunn fra Politihøgskolen og erfaringer fra aktiv polititjeneste. Men det betyr ikke at vi andre ikke kan bidra med helt nødvendig og viktig kompetanse.
Politiforum 11.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt