AddToAny

Fire lytteteknikker som alle gode lyttere burde kjenne til

Fire lytteteknikker som alle gode lyttere burde kjenne til
Det er mange som glemmer å lytte med begge ørene, slik som bestefaren min en gang påpekte, skriver Eirik Hørthe.
Forfatterinfo

Eirik Hørthe

Eirik Hørthe er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen og har blant annet jobbet i pedagogisk-psykologisk tjeneste i Oslo. Han har tidligere studert kunsthistorie og litteraturvitenskap.

«To ører, én munn», sa bestefar plutselig til mannen på TV.

Jeg senket Donald-bladet mitt og tittet forsiktig opp på ham. Hva mente han egentlig med det?

Bestefar må ha lagt merke til forvirringen i blikket mitt, for han kom bort og satte seg ned ved siden av meg: «Hvorfor tro du vi mennesker er født med to ører og en munn, Eirik?»

Jeg hadde ingen anelse, men svarte et eller annet om at vi kan høre med ørene våre. Bestefar nikke bekreftende, men det var åpenbart at han siktet til noe annet. Jeg spurte nysgjerrig «hvorfor tror du vi er født med to ører og en munn, bestefar?»

Han smilte lurt og svarte: «Slik vi kan lytte dobbelt så mye som vi snakker. Mannen på TV visste nok ikke det».

Lyttingens teknikker

Det er mange som glemmer å lytte med begge ørene, slik som bestefaren min en gang påpekte. Selv med de beste intensjoner er det lett å falle tilbake på lyttingens uvaner: Å høre istedenfor å lytte, snakke istedenfor å tie, vite istedenfor å undre.

Carl Rogers, en av psykologiens mest innflytelsesrike terapeuter, skrev en gang: «Vi tror vi lytter, men det er sjeldent vi lytter med virkelig forståelse, ekte empati. Lytting, av denne typen, er en av de mest potente endringsagentene jeg kjenner til» 1.

Den type lytting som Carl Rogers refererer til, er en kunst, og det kreves målrettet trening for å mestre den på en god måte. Da jeg studerte psykologi, hadde vi faktisk egne forelesninger som utelukkende var dedikert til lytting. Dette var utrolig lærerikt.

I denne artikkelen ser jeg nærmere på fire lytteteknikker som alle gode lyttere burde lære seg:

Enkle refleksjoner

Komplekse refleksjoner

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Behovet for smitteverntiltak under korona-pandemien har trykket på noen av arbeidslivets svake punkter.
Psykologisk.no 15.07.2020
I denne episoden av podkasten Pia og psyken, snakker programleder Pia Pedersen om sin egen bipolare lidelse, og om oppturene og nedturene forbundet med tilstanden.
Psykologisk.no 15.07.2020
De som satt i delt eller åpent kontorlandskap, hadde nesten dobbelt så høy risiko for å bli uføretrygdet, sammenlignet med folk med egne kontor, viser en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt.
Psykologisk.no 13.07.2020
Det er både enkelt og innlysende, men ofte glemt: Vi snakker oss tomme i påvente av at verden skal endre seg, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 12.07.2020
- Følelsene våre representerer et budskap. De sender oss signaler om oss selv, og hvem vi er i relasjon til andre, sier psykolog og universitetslektor Tone Normann-Eide.
Psykologisk.no 11.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt