AddToAny

Fikk etterbetalt 700.000 kroner i lønn etter «sosial dumping» på Joker-butikk

Fikk etterbetalt 700.000 kroner i lønn etter «sosial dumping» på Joker-butikk
Sosial dumping på en butikk med tariffavtale og faste ansatte, det går vel ikke an? Jo, det gjør det. Inger Køhn, regionsekretær i HK Østlandet Sør, tør i alle fall å bruke det sterke begrepet.
For på Joker-butikken i Skien sentrum, drevet som franchise, har de ansatte i flere år jobbet for rundt 135 kroner i timen, langt under lønnssatsene i tariffavtalen, som fra 1. april 2019 var på 206 kroner i timen for en erfaren butikkansatt.

Carina hjelper permitterte med boliglånene: - Det er mange frustrerte kunder nå

- Jeg vil kalle dette alvorlig sosial dumping. Og det verste jeg har sett i denne regionen på mine 15 år i HK. Dette er undergraving av tariffavtalen, gjort av en arbeidsgiver som er medlem i Virke. Arbeidsgiveren har også brutt loven, for det er ikke opprettet obligatorisk tjenestepensjon for de ansatte, sier Køhn.

Store summer etterbetalt

Underbetalingen har foregått over flere år. Trolig helt siden 2007, da butikken underskrev tariffavtalen. Tolv år, altså - men de ansatte har kun krav på etterbetaling for de siste tre årene.

Bedrifter får dekket kostnader for 10-20 milliarder i måneden: - Veldig gode nyheter, sier HK

Likevel har de fem ansatte fått utbetalt til sammen 680.000 i ren lønn. I tillegg kommer flere tusen kroner i pensjonspenger som skulle vært betalt inn til OTP-sparing (obligatorisk tjenestepensjon).

- Vi visste jo ikke om det, derfor har vi dessverre ikke kunnet løse dette før nå. Vi er avhengig av at medlemmer eller tillitsvalgte selv tar kontakt, sier Lena Reitan, regionkontorleder i HK Østlandet Sør.

Lei av dårlig behandling

De ansatte har flere ganger nevnt den dårlige lønna til sjefen, men alltid har forsvaret vært at høyere lønn betyr kroken på døra for butikken, forteller Maria Thorsen. Men nok var til slutt nok, sier hun, som tok mot til seg og kontaktet HK i september i fjor.

Hun startet i butikken for fire år siden, med 128 kroner timen. Lønna hadde steget til 135 kroner i timen i fjor høst - langt unna det hun tjente i sin andre jobb. Nå har hun 206 kroner i timen - som tariffavtalen sier hun skal ha.

- Jeg har aldri brydd meg så mye om lønn, men man blir jo eldre, får lån, man får barn, og så videre, sier Thorsen til HK-Nytt.

Gjeldfri

Thorsen er den som har fått tilbake mest. 225.000 kroner ble det til slutt.

- Jeg er blitt gjeldfri og har ikke helt skjønt rekkevidden av dette ennå, smiler hun.

Det Thorsen har skjønt, derimot, er betydninga av å være organisert.

- Jeg kommer aldri til å ikke være organisert igjen. Og jeg kommer til å bli en sånn plagsom person som maser om dette helt tida, ler butikkmedarbeideren.

- Men hvorfor har dere ikke tatt tak i dette tidligere?

Thorsen blir litt svar skyldig. Hun har til og med jobbet i en annen kiosk med mye bedre lønn - og den kiosken har ikke engang tariffavtale.

- Det handler jo om at man får høre at butikken ikke har råd, at det blir konkurs. Og så vegrer man seg for å ta kampen. Men til slutt blir man lei urettferdigheten, sier hun.

Departementet sier nei til flere og større søndagsåpne butikker

HK legger ikke skjul på at de er skuffet over måten Joker-butikken har behandlet sine ansatte.

- Man må tenke på menneskene også når man driver butikk, ikke bare pengene, mener Lena Reitan.

Eier: Glad for det ble rydda opp

Daglig leder og eier av butikken, Bjørn Jøberg Pedersen, sier han er glad for at feilen er oppdaga og alt er rydda opp i.

- Jeg kan ikke reglene bedre, jeg trodde man måtte være medlem i HK for å få tarifflønna. Hadde noen reagert tidligere, så hadde jeg retta opp det, sier Pedersen til HK-Nytt.

- Jeg har ikke visst at jeg har gjort noe gærent.

Butikk- og lageransatte går opp i lønn FØR lønnsoppgjøret

Butikksjefen sier at alle nå får tarifflønn, og at alle nyansatte vil få det. Og sier samtidig at han ikke kan huske at noen av de ansatte har tatt opp den lave lønna med ham før.

- Jeg har betalt tilbake så fort jeg kunne. Og jeg er stolt over at vi har tariffavtale og følger tarifflønna, det synes jeg alle butikker burde følge. Jeg er bare happy for at dette har blitt rydda opp i, understreker Pedersen

Virke: - Kan ikke kommentere

Joker-butikken var organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Virke - som ikke vil uttale seg spesifikt om denne saken, men kommunikasjonssjef Martha Haukaas sier dette om hvordan de informerer sine medlemmer.

- Ved endringer får våre medlemmer som er bundet av tariffavtalen nyhetsoppdateringer fra Virke direkte til seg om den aktuelle tariffavtale. I tillegg oppdateres informasjon på våre hjemmesider, samt at enhver medlemsvirksomhet kan kontakte oss for råd og veiledning om hvordan de skal forholde seg til avtaler og regelverk dersom det oppstår uklarheter.

Bent-Ole Eliassen, driftsleder for Joker i Kjøpmannshuset, sier at de anbefaler sine medlemsbutikker å følge tariff, men at det er opp til kjøpmennene. De vet heller ikke noen informasjon om hvilke av de selvstendige butikkene som har tariffavtale.

- Vi har årlige gjennomganger med butikkene, men det er ikke alt vi fanger opp, sier Eliassen til HK-Nytt.

Image-text:

IKKE IMPONERT: Lena Reitan (fra venstre) og Inger Køhn i HK er ikke videre imponert over måten Joker Duestien i Skien har ignorert sin egen tariffavtale. Maria Thorsen er glad for at det er ryddet opp.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK krevde korona godkjent som yrkesskade for butikkansatte. Svaret fra arbeidsdepartementet viste seg å være lite verdt.
HK-Nytt 25.05.2020
Tusenvis av permitterte mottar dagpenger fra Nav. Men ikke alle er klar over hvor lenge de har rett til ytelsen.
HK-Nytt 20.05.2020
Det kan bli kamp om ledervervet i Handel og Kontor i Norge. HK region Nord-Norge vil ha 1. nestleder Bjørn Mietinen som leder i stedet for konstituert leder Christopher Beckham.
HK-Nytt 20.05.2020
I 2015 forsvant feriepenger på dagpenger. Det er det ekstra mange som kommer til å merke til neste år. Men regjeringen lytter ikke til HK-tillitsvalgtes bønn om feriepenger.
HK-Nytt 20.05.2020
Halvparten av de tillitsvalgte er enige i at det var nødvendig med så kort varsel grunnet følgene koronapandemien fikk for bedriftene de jobber i.
HK-Nytt 19.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt