AddToAny

FHI-sjef prøvde å påvirke etisk godkjenning av ME-forskning

Det er et problem når beslutningsprosesser foregår i lukkede kanaler, mener Anne Kjersti Befring.
Når forskere skal gjøre studier med pasienter, må de først få prosjektet sitt godkjent av en forskningsetisk komité. Disse komiteene er uavhengige organer som skal sikre at studier på pasienter er etisk forsvarlige.

Denne uken kom det fram at forskningssjef Signe Flottorp i Folkehelseinstituttet kontaktet et medlem av Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) privat i forbindelse med vurderingene av en omstridt studie.

I e-posten skriver Flottorp at hun var opprørt over at NEM tidligere besluttet å trekke den etiske godkjenningen til studien, som skulle undersøke Lightning Process-kurs for ME-pasienter.

«() jeg har forstått at du er nytt medlem i NEM. Det er årsaken til at jeg kontakter deg.», skriver Flottorp i brevet fra hennes private e-postkonto.

«() dersom NEM skulle få saken på sitt bord på nytt, er jeg som du forstår sterkt engasjert i at NEM ikke gjentar det jeg mener var et helt håpløst vedtak.»

Brevet er delt på Twitter av twitterkontoen avsloringen2.

- Aldri opplevd noe lignende

Anne Kjersti Befring er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved UiO og nestleder i NEM og uttaler seg her som forsker ved Juridisk fakultet. Hun mener slike henvendelser er svært problematiske.

- Å forsøke å påvirke beslutninger på denne måten, utenfor åpne kanaler, har jeg lite sans for, sier hun til forskning.no.

Befring understreker at hennes meninger ikke er uttrykk for synspunktene til NEM generelt.

Etter Befrings egen erfaring er det uvanlig at det kommer slike henvendelser fra profesjonelle aktører i Folkehelseinstituttet til enkeltmedlemmer av komiteen med karakteristikker av tidligere NEM-vedtak.

- Jeg satt i NEM tidlig på 2000-tallet og igjen nå fra 2022. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier hun.

(Foto: Universitetet i Oslo)

LP-studie mistet etisk godkjenning og fikk den igjen

Helt konkret handler saken om en norsk studie av Lightning Process (LP), en selvhjelpsteknikk som skal gi stressmestring ved positiv tenkning og fokus på vilje til endring. Behandlingen utføres ikk

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Internasjonal forskning viser at mors tilgang til grøntarealer - som hage, park eller tursti - under graviditeten kan knyttes til sunn fødselsvekt hos ...
forskning.no 05.02.2023
Hvorfor mister mobilbatteriet strømmen også om telefonen er avslått? Fordi delene inni batteriet er festet med helt vanlig tape.
forskning.no 05.02.2023
- Morsom idé, men den kan forvirre oss, sier forsker I tillegg til deg selv, går det hele 8 milliarder andre mennesker rundt på jorda. Det er et ...
forskning.no 05.02.2023
I dag spiser de fleste av oss pastaretter til middag. Men vi gjør det på vår måte, som er et godt stykke fra den italienske måten.
forskning.no 05.02.2023
i strategispillet Diplomacy. - Det er litt skremmende, sier dansk professor.
forskning.no 05.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt