Foto: Ola Sæther
- Det hele løsnet litt da jeg selv begynte å drikke øl, sier Øystein Rudningen Skjælaaen.
Han forteller om utfordringene i starten av doktorgradsarbeidet, som i forrige uke kulminerte med disputas for avhandlingen «Fuktig frokost. Identitet og felleskap på puben om morgenen».
Vi har funnet en egen bås på Dovrehallen, et av Oslos brunere serveringssteder. Klokka har passert elleve på formiddagen, allerede langt på dag for en som har studert publivet som foregår mens de fleste er på vei til jobb i otta.
Mellom 2011 og 2013, da han utførte feltarbeidet for avhandlingen i sosiologi, tilbrakte Skjælaaen rundt 130 morgener på et knippe Oslo-puber av den typen som åpner klokken åtte eller ni om morgenen.
Hvorfor sitter de der?
Skjælaaen forteller at oppstarten av prosjektet var veldig nysgjerrighetsdrevet.
- Jeg gikk forbi noen av disse pubene hver morgen på vei til kontoret, og begynte å