AddToAny

- Fengselsstraff for ungdom har ikke vist seg å gi gode resultater

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror ikke det er noen god ide med en type fengselsstraff for unge lovbrytere. - Her har vi andre institusjoner som er godt egnet til å ta seg av disse ungdommene, mener hun.
I helgen var det hele elleve voldshendelser i Oslo - og alle fremsto som uprovoserte. Politiet skrev mandag at videre etterforskning må avklare mer om omstendigheter og eventuelle motiv. Foreløpig er det pågrepet til sammen 16 personer i alderen 16 til 30 år.

Flere av de pågrepne har vært i kontakt med politiet tidligere, mens andre ikke er registrert med straffbare forhold.

Justisminister Jøran Kallmyr ønsker ifølge NRK å fremme et forslag om at det bør bli lettere å låse inn kriminell ungdom mellom 16 og 18 år med tvang. Med det mener han imidlertid ikke at unge lovbrytere skal sone i regulært fengsel.

- Det er ikke en fengselsstraff der man skal sitte med andre hardbarkede kriminelle, det må være i henhold til barnekonvensjonen, sa Kallmyr på Dagsnytt 18 mandag.

Voldsforsker er ikke for fengsel

Politimester i Oslo, Beate Gangås, mener også at nye metoder trengs for å få en stopp på gjentatt vold utført av ungdom.

- Begår ungdom vold, må det få en reaksjon. Det er ikke noen adekvate tilbud til unge under 18 år. Vi trenger alternativer, slik at vi kan ta dem ut av kriminelle miljøer, sier Gangås til NRK og svarer «ja» på direkte spørsmål om hun støtter justisministerens forslag om en slags fengselsstraff for ungdom mellom 16 og 18 år.

Én som har forsket mye på vold, er Ragnhild Bjørnebekk, emerita ved Politihøgskolen. Hun mener fengselsstraff for ungdom er en dårlig idé.

- Fengsel, som diskuteres nå, har ikke vist seg å gi gode resultater. Ungdom som settes tidlig i fengsel, knytter kontakter til andre innsatte, og de får en historie med å ha vært innsatt i fengsel. Her har vi heller andre institusjoner som er godt egnet til å ta seg av disse ungdom

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Den nyansatte Kripos-sjefen gleder seg til å ta fatt på jobben, men ferien tilbringer hun sammen med venner og familie - og en bunke bøker hun håper å få lest.
Politiforum 09.07.2020
Erik Inderhaug E-post:[email protected] Mobil: 908 64 608 Image-text: Kristin Kvigne på hagetrappa sammen med mannen Egon og hunden Kira. Foto: Frida Husabø Kvigne
Politiforum 09.07.2020
Den nyansatte Kripos-sjefen gleder seg til å ta fatt på jobben, men ferien tilbringer hun sammen med venner og familie - og en bunke bøker hun håper å få lest.
Politiforum 08.07.2020
Jane Vestbakken har ikke vært gjenstand for gjengjeldelse, konkluderte Innlandet politidistrikt i januar. Nå er Vestbakkens klage avvist av Politidirektoratet (POD).
Politiforum 07.07.2020
Jane Vestbakken har ikke vært gjenstand for gjengjeldelse, konkluderte Innlandet politidistrikt i januar. Nå er Vestbakkens klage avvist av Politidirektoratet (POD). Image-text: Erik Inderhaug
Politiforum 07.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt