AddToAny

- Fengselsstraff for ungdom har ikke vist seg å gi gode resultater

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror ikke det er noen god ide med en type fengselsstraff for unge lovbrytere. - Her har vi andre institusjoner som er godt egnet til å ta seg av disse ungdommene, mener hun.
I helgen var det hele elleve voldshendelser i Oslo - og alle fremsto som uprovoserte. Politiet skrev mandag at videre etterforskning må avklare mer om omstendigheter og eventuelle motiv. Foreløpig er det pågrepet til sammen 16 personer i alderen 16 til 30 år.

Flere av de pågrepne har vært i kontakt med politiet tidligere, mens andre ikke er registrert med straffbare forhold.

Justisminister Jøran Kallmyr ønsker ifølge NRK å fremme et forslag om at det bør bli lettere å låse inn kriminell ungdom mellom 16 og 18 år med tvang. Med det mener han imidlertid ikke at unge lovbrytere skal sone i regulært fengsel.

- Det er ikke en fengselsstraff der man skal sitte med andre hardbarkede kriminelle, det må være i henhold til barnekonvensjonen, sa Kallmyr på Dagsnytt 18 mandag.

Voldsforsker er ikke for fengsel

Politimester i Oslo, Beate Gangås, mener også at nye metoder trengs for å få en stopp på gjentatt vold utført av ungdom.

- Begår ungdom vold, må det få en reaksjon. Det er ikke noen adekvate tilbud til unge under 18 år. Vi trenger alternativer, slik at vi kan ta dem ut av kriminelle miljøer, sier Gangås til NRK og svarer «ja» på direkte spørsmål om hun støtter justisministerens forslag om en slags fengselsstraff for ungdom mellom 16 og 18 år.

Én som har forsket mye på vold, er Ragnhild Bjørnebekk, emerita ved Politihøgskolen. Hun mener fengselsstraff for ungdom er en dårlig idé.

- Fengsel, som diskuteres nå, har ikke vist seg å gi gode resultater. Ungdom som settes tidlig i fengsel, knytter kontakter til andre innsatte, og de får en historie med å ha vært innsatt i fengsel. Her har vi heller andre institusjoner som er godt egnet til å ta seg av disse ungdom

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Den norske politiutdanningen står i en særstilling, den høster internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse. Nå trues denne utdanningen av ubotelig skade.
Politiforum 21.11.2019
- Det er utrolig viktig at vi klarer å styre de ressursene vi har godt, og bruker dem riktig. Da mener vi det er viktig å samle nødetatene, sier Tarjei Sirma-Tellefsen, stabssjef ved politiet i Finnmark.
Politiforum 20.11.2019
Hverken universitets- og høgskoleloven eller styreforskriften gir hjemmel til å overprøve styrets vurdering av hvordan kvaliteten best kan sikres, skriver Morten Holmboe, professor ved Politihøgskolen.
Politiforum 20.11.2019
Kommer fra jobben som kommunikasjonsrådgiver i Politidirektoratet.
Politiforum 20.11.2019
- Departementet gir uttrykk for sin oppfatning. Vi mener i all ærbødighet at den ikke er rett, sier Hans Vik, leder av Politihøgskolens styre.
Politiforum 19.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt