AddToAny

Fem ting jeg tror på i angstbehandling

Fem ting jeg tror på i angstbehandling
Å bli kjent med angsten på nye måter lar deg styre mot et liv hvor du selv står ved roret, skriver Liss Anda.
Forfatterinfo

Liss Anda

Liss Anda er psykolog ved Helsehuset i Stavanger kommune. Hun har skrevet boka Som om jeg ikke var redd: Verktøykasse for angstbehandling (Gyldendal).

«Angst er utrolig vanlig.» Det er noe av det første jeg forteller de som ber om hjelp til å mestre angstplager. Angst er noe av det vi møter aller oftest i den kommunale psykologtjenesten.

Men til tross for angstens hyppighet blir jeg stadig overrasket i dette arbeidet. Folk får til utrolig mye i sitt arbeid med å ta livet tilbake fra frykten for ubehaget.

Her er fem ting jeg med hånden på hjertet kan si til pasientene våre. Ofte er det best at de får erfare disse tingene selv, men jeg tror det er nyttig for oss terapeuter å ha dem i mente.

1. Selv alvorlig angst lar seg rokke ved over ganske kort tid

På Helsehuset Stavanger, hvor jeg jobber som psykolog, tilbyr vi et ni ukers gruppekurs i angstmestring. Det går altså over ganske kort tid. Likevel har vi sett mennesker som knapt har vært ute av sin egen bolig på 10 år og som plutselig jogger tur, blir venn med naboen og begynner på skole.

De hadde kanskje tidligere vært til behandling i spesialisthelsetjenesten, men droppet ut. Enkelte av de med så langvarig angst, har kanskje st

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Følg med på andre, men ikke bli en følger. Det er ett av tre gode råd fra den romerske filosofen Seneca. Hver kveld gjennomførte han en slags psykologisk vareopptelling før han gled inn i søvnens rike, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi har alle gått i klasse med elever som har oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer, skriver Kaja Næss Johannessen og Ann-Karin Bakken.
Psykologisk.no 16.09.2020
Vi trenger forskningen for ikke å henfalle til tro, dogmer, myter, ideologi, religion, pengemakt eller innskytelser.
Psykologisk.no 14.09.2020
En del følelser, som sjalusi, skam og redsel, skulle mange av oss gjerne vært foruten. Så hvorfor er det lurt å kjenne litt ekstra godt etter på hva disse følelsene prøver å fortelle oss? Det er tema i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 14.09.2020
Ja, personlighet kan endres, men det er litt av en jobb. Vil du virkelig det? Vi snakker tross alt om kjernen i deg selv, skriver Rolf Marvin Bøe Lindgren og Petter Schjerven i boka «Hvem er du?».
Psykologisk.no 11.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt