Både artikkelen og rapporten har flere alvorlige feil.
Det bør ringe en bjelle hos de fleste når noen mener at FNs klimapanel, FNs helseorganisasjon, FNs landbruksorganisasjon, og EAT-Lancet sine ganske så like anbefalinger for kosthold og jordbruksmetoder i verden, ikke gjelder for Norge.
I artikkelen sier Aass: «Ved en innføring av EAT-dietten vil selvforsyningsgraden vår synke, viser analysen.» Hun baserer den påstanden på sin beregning for hvor mye areal Norge vil måtte hente mat fra i andre land dersom 6,5 millioner nordmenn følger EAT-Lancet sin kostholdanbefaling i 2050. Aass kom fram til at Norge da må importere mat fra 4,3 millioner dekar i andre land.
Men, for at det tallet skal si noe om effekt på sjølforsyningsgraden, må man jo sammenligne med hvor mye areal i andre land som dagens kosthold og jordbruksproduksjonen legger beslag på i andre land nå, og i 2050.
Det har ikke Aass gjort. Så da måtte jeg gjøre det, og tallene jeg kom fram til er vist i tabellen under:
(Kilder: Landbruksdirektoratet, SSB og Helsedirektoratet)
Norge beslaglegger allerede flere millioner dekar i andre