AddToAny

- Fedmeepidemien er minst like farlig som koronapandemien

- Fedmeepidemien er minst like farlig som koronapandemien
Professor Jøran Hjelmesæth ber regjeringen komme med en tiltakspakke mot fedme som de har gjort mot korona. - Politikerne ser ikke at fedmeepidemien er minst like farlig, om ikke farligere, enn koronapandemien, sier han.
Det er i et videointervju på nettsiden HealthTalk at Jøran Hjelmesæth kommer med sitt syn på hva som må til for å bekjempe fedmeepidemien som han karakteriserer som en pandemi. Han bekrefter uttalelsene for Sykepleien.

Tallene

På verdensbasis var det ifølge Verdens helseorganisasjon 1.9 milliarder mennesker som var overvektige i 2016, hvorav 650 millioner hadde fedme. Dette er en tredobling siden 1975.

En økning ses også hos norske barn, og i dag regner vi med at omtrent en av fem barn og unge har overvekt eller fedme.

For barn brukes ikke samme kroppsmasseindeks (KMI) som for voksne for å finne ut om barnet har overvekt eller fedme. Her kan du regne ut iso-KMI som gjelder for barn mellom 2 og 18 år.

Norsk studie

Hjelmesæth og kolleger skrev en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening i juni. Der viser de at etter ett års behandling av barn og unge med alvorlig fedme i spesialisthelsetjenesten, var det moderate gjennomsnittlige reduksjoner i vekt, midjemål og kroppsfettprosent, men med stor interindividuell variasjon.

De så på tallene fra 568 barn som startet behandling. 416 av dem gjennomførte og var med på oppfølgingen et år senere.

- Gjennomsnittstallene var ikke tilfredsstillende, men heldigvis fikk over halvparten en tilfredsstillende alders-

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Mener den beskyttende effekten ikke lenger er noe å diskutere.
Sykepleien 14.08.2020
For potensielt å hindre koronasmitte søker Porsgrunn kommune om å kunne tvangsisolere vandrende pasienter med demens. - Kan være nødvendig, men svært ressurskrevende med tanke på personale, mener NSFs leder.
Sykepleien 13.08.2020
I et kvart århundre har jeg ventet på at det skal bli sykepleiernes tur til å få et realt lønnsløft, og i år - igjen - hadde jeg trua. Sykepleierforbundet sa de jobbet for gode lønnsbetingelser, og vi fikk en ny forbundsleder.
Sykepleien 13.08.2020
I en ny rapport anslår Folkehelseinstituttet en kraftig oppgang i smitten i Norge de neste tre ukene.
Sykepleien 13.08.2020
Helsesjukepleiarane må kartleggje godt kva den einskilde familie strevar med. Saman med familiane finn dei ei løysning på søvnproblema.
Sykepleien 13.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt