AddToAny

FARE PÅ FERDE! FREMTIDSAMBISJONENE ER HER

Vi er inne i en tid med store ambisjoner for fremtiden på teknologisk utvikling, grønt skifte og bedre infrastruktur. Det fare på ferde, fordi vi lærer ikke av historien og går i fremtidsfella. Det er utallig eksempler på prosjekter som har gått over budsjett, tatt lenger tid og ikke nådd de målene som planlagt.
I det siste kjenner vi til stortingsgarasjen, Nye Holmenkollen og Martin Linge-prosjektet. Sistnevnte blir nesten 8 milliarder dyrere enn antatt skal vi tro statsbudsjettet for 2020. Martin Linge sprekker med over 25 milliarder. Stortinget begynte å pusse opp Prinsens gate 26. Det skulle koste 70 millioner. Prosjektet har vokst og nærmer seg 1,8 milliarder, 2500 prosents økning.
Hvordan er det mulig? Det er mange årsaker, og psykologisk forskning har vist at det er feller vi går i når vi tenker om fremtiden.

FELLE #1: OVEROPTIMISME
Vi har en ekstrem tendens til å tenke at fremtiden skal bli bedre enn nåtiden, og vi kan mer enn det vi faktisk klarer. Vi tror vi er Pippi Langstrømpe uten å være det. Vi overestimerer hva vi kan prestere innenfor en gitt tid. Vi tror vi kan gjøre det bedre enn andre
Gå til mediet

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Frem til juni har det vært ti campingbranner og ett dødsfall. Årlig er det rundt 45 branner på campingplasser, melder Norsk brannvernforening. Lokale eltilsyn melder om svak internkontroll og for dårlig dokumentasjon av anlegg i spikertelt.
Teknisk Ukeblad 08.07.2020
Likevel: Ingen av årets nye elbilmodeller gjør det særlig bra på registreringsstatistikken så langt.
Teknisk Ukeblad 08.07.2020
EU-kommisjonen vil investere tungt i fornybart hydrogen. Samtidig skal naturgassen skvises ut av markedet.
Teknisk Ukeblad 08.07.2020
For tredje år på rad økte utslippene fra nye biler i Europa.
Teknisk Ukeblad 08.07.2020
Over 200 forskere fra hele verden har skrevet et åpent brev, hvor de oppfordrer Verdens helseorganisasjon (WHO) til å erkjenne at koronasmitten er luftbåren.
Teknisk Ukeblad 08.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt