AddToAny

Faktorer som gir økt kollektivandel på arbeidsreiser

Faktorer som gir økt kollektivandel på arbeidsreiser
Kollektivtilbudet er vesentlig bedre i Oslo enn i Bergen, Trondheim og Stavanger, viser en studie utført av artikkelforfatterne. De ser nærmere på hvilke faktorer som gir økt kollektivandel på arbeidsreiser.
Hvorvidt folk velger å reise med kollektivtransport framfor bil avhenger av en rekke faktorer. Vi har sammenlignet hvilke valgmuligheter folk har til å bruke bil og kollektivtransport med hvilket transportmiddel de faktisk bruker. Denne kunnskapen har vi brukt til å definere hva som kjennetegner et godt kollektivtilbud.

Ved hjelp av denne definisjonen avdekker vi at kollektivtilbudet (sammenlignet med bruk av bil) er vesentlig bedre i Oslo enn i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Det er også stor forskjell på hvor kollektivreisene ender. Befolkningens tilgang til sentrum av byene er vesentlig bedre enn tilgangen til arbeidssteder i byenes randsoner.

Mange forsøk er gjort på å definere kvaliteten på kollektivtilbudet, og god kollektivtilgang regnes som en viktig kvalitetsfaktor ved lokalisering av boliger og arbeidsplasser. Ofte blir avstanden til nærmeste holdeplass trukket fram. Andre ganger er det reisetiden som blir vektlagt, og da hvor effektivt kollektivtilbudet er i forhold til andre transportmidler.

Men selv om du har en bussholdeplass like utenfor husdøren, behøver ikke det bety at du enkelt kan reise kollektivt til alle daglige gjøremål. Kanskje er det veldig få busslinjer som stopper på denne holdeplassen. Og du må kanskje gå et langt stykke for å finne en busslinje som faktisk tar deg dit du skal.

På den annen side behøver ikke kort reisetid bety at kollektivtilbudet er attraktivt. Tenk deg at du kan velge mellom to alternativer når du skal på jobb:

Du kan ta lokalbussen fra holdeplassen like utenfor boligen til et knutepunkt i nærheten. Der bytter du til en ekspressbuss

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

DEBATT: «Skulle Norwegian forsvinne fra markedet, er det å betrakte som en rød løper for Ryanair, som vil skumme fløten og betjene de mest lukrative rutene, med distriktene som de store taperne», skriver Norwegians konsernsjef, Jacob Schram,
Samferdsel 28.03.2020
LITT AV HVERT: Regjeringen ser at store kostnadssprekker innen den pågående jernbaneutbyggingen gjør det usikkert om det planlagte tempoet her kan opprettholdes.
Samferdsel 27.03.2020
Da byrådet i Bergen lanserte sin byrådsplattform etter valget i fjor, meldte det med brask og bram at Bergen skulle bli den grønneste byen i Norge, blant annet gjennom en kraftig reduksjon av personbiltrafikken.
Samferdsel 27.03.2020
LITT AV HVERT: Det danske Vejdirektoratet fremskynder betalinger til private leverandører for å hjelpe dem i en tid da næringslivet sliter økonomisk som følge av koronaviruset.
Samferdsel 26.03.2020
LITT AV HVERT: Miljøfartsgrenser i Oslo gir en samfunnsøkonomisk gevinst på oppunder ni millioner kroner årlig, viser en studie utført av Norsk institutt for luftforskning (NILU) og Transportøkonomisk institutt (TØI).
Samferdsel 25.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt