AddToAny

Førsteamanuenser: Nå er kvinner i flertall

Men mennene vil fortsatt dominere i professorstillingene i 15 år til, hvis årets utvikling fortsetter.
For første gang er over 50 prosent av førsteamanuensene kvinner. Det viser statistikk som Forskerforbundet har utarbeidet basert på tallene fra Statens database for høyere utdanning (DBH).

«Vi kan derfor konkludere med at samlet sett og på et overordnet nivå viser tallene full likestilling innen undervisnings- og forskerstillinger», kommenterer Forskerforbundet i et notat.

Professorlikestilling i 2035

Men det er samlet sett. For selv om andelen kvinnelige professorer har steget med ett prosentpoeng fra 2020 til 2021, er det fortsatt 65,7 prosent menn blant professorene, mens universitetslektorene, som står for mye av undervisningen, er 62,6 prosent kvinner.

Fortsetter utviklingen i andelen kvinnelige professorer å vokse med samme tempo som det siste året, blir det like mange kvinnelige som mannlige professorer i 2035.

Oslomet har allerede 55 prosent kvinnelige professorer, mens NMBU, til tross for framgang, fortsatt har 26 prosent kvinner blant professorene.

Ingen glasstak i sikte

Kvinneandelen i faglige lederstillinger er nå på sitt høyeste noensinne med 54,1 prosent. Det vil si rektorer, dekaner, instituttledere, studieledere og undervisningsledere.

Også blant de administrative lederne er det stabilt høy kvinneandel på 57 prosent.

«Det er dermed ingen åpenbare tegn til «glasstak» for kvinner med lederaspirasjoner innen UH-sektoren», kommenterer Forskerforbundet. Med UH-sektoren menes i universiteter og høyskoler.

Men det Forskerforbundet er bekymret for, er at det er få menn i administrative stillinger, for der er tre av fire ansatte kvinner.

Image-text:

Oslomet og VID har høyest andel kvinnelige professorer. Bildet er fra et arrangement for ansatte ved Oslomet i 2019. Foto: OsloMet

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Hva kan man gjøre med antropologi? Dette er ett av de mest diskuterte spørsmål i faget. I Tyskland er et annet spørsmål enda viktigere: Hvordan kan man finne et sted å bo som antropolog?
Forskerforum 28.01.2022
Strømutgiftene har blitt et pengesluk for mange museer. På en måned fikk Museum Vest en halv million kroner ekstra i økte strømutgifter. - Vi håper at det kan komme en kompensasjonsordning, sier museumsdirektør Øyvind Stang.
Forskerforum 27.01.2022
Manglende politisk mangfold innenfor akademia kan få alvorlige konsekvenser, advarer Einar Bratteng.
Forskerforum 27.01.2022
- At hver fjerde student stryker er selvsagt ikke bra, sier Nokut-direktør Kristin Vinje. Men hun er ikke overrasket over at strykprosenten har gått opp under pandemien.
Forskerforum 27.01.2022
Det er mange grunner til at vitenskapelige artikler kan bli trukket tilbake. Falsk tilhørighet er blant de sjeldne, men det skjedde med to UiO-artikler i 2021.
Forskerforum 26.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt