AddToAny

Får lønnstillegg, heder og ære

Alle universiteter og høgskoler har fått beskjed om å lage ordninger som premierer gode undervisere innen utgangen av 2019. Ved OsloMet er de fem første nylig utnevnt.
Ved OsloMet ble de fem første meritterte underviserne feiret fredag. Fire menn og én kvinne, av dem to førsteamanuenser, en professor, en dosent og en førstelektor har fått status som spesielt gode undervisere, etter at en komité med eksterne og interne medlemmer har vurdert søknadene til i alt ni søkere.

I tillegg til heder og ære får de meritterte underviserne ved OsloMet en permanent lønnsøkning på ca. 35.000 kroner og et engangsbeløp på 100.000 kroner som blir tildelt enheten der de jobber.

Professor Frode Eika Sandnes er en av dem. Ifølge begrunnelsen er han en nytenker som stadig fornyer sin undervisning i samspill med studentene. Videre får han ros for på at tidlig stadium å koble studentene på aktuell forskning og forskningsmetodikk.

- Hva betyr det for deg at du er blitt en merittert underviser?

Meritteringen har åpnet noen dører for meg når jeg skal søke midler. Det har gitt meg inspirasjon til å jobbe med søknader og en slags ryggrad som hjelper meg i disse prosessene. Hilde Synnøve Blix Professor, UiT

- Hele søknadsprosessen i seg selv har virket motiverende, og bidratt til refleksjon over undervisningskvalitet. Ordningen er en fin måte å løfte opp og gi arbeidet med undervisning høyere status. Jeg tror de fleste liker å undervise, men insentivordningene premierer forskning. Da kan man ende opp med å nedprioritere undervisning likevel, sier Sandnes.

- Det viktigste for oss er tross alt å utdanne, og så er forskningen et virkemiddel for å holde undervisningen på et høyt nivå, legger han til.

Kreves av alle

Kunnskapsdepartementet krever at alle universiteter og høgskoler skal ha meritteringsordninger som premierer gode undervisere. Ordningene skal stimulere til økt undervisningsinnsats og belønne viktig utviklingsarbeid.

Ifølge tildelingsbrevene for 2019 skal alle universiteter og høyskoler skal ha slike ordninger på plass i løpet av 2019.

Foreløpig er det UiT Norges arktiske universitet, NTNU, Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen og OsloMet som har utpekt meritterte undervisere. De fleste andre er i ferd med å få ordningen på plass.

Ingen universitetslektorer

Ved OsloMet er det førstelektor, førsteamanuensis, dosent eller professor. Det samme gjelder ved UiT og NTNU og de fleste andre universi

Les mer

Flere saker fra Khrono

Prosjektleder Trine Holmvåg ved Nord universitet forteller til Khrono at hun håper flere vil sette i gang med lignende prosjekter.
Khrono 14.07.2020
Både studenter og opptakskontorer landet rundt sliter med forsinka sensur i kjølvannet av koronasitusjonen.
Khrono 14.07.2020
Professor Nils Chr. Stenseth med flere er kritisk til at universitetene stoppet forskningsprosjekter da koronaviruset «stengte» Norge.
Khrono 14.07.2020
Studentenes velferdsleverandør, studentsamskipnadene, er god butikk, viser årsregnskapene.
Khrono 14.07.2020
Å henge ut den tyske studenten er både pinleg og ei lite konstruktiv affære, skriv UiB-student, Sigbjørn Løland Torpe.
Khrono 14.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt