AddToAny

Ett virus, flere strategier: Afrikanske land håndterer pandemien ulikt

Ett virus, flere strategier: Afrikanske land håndterer pandemien ulikt
UTSYN: Det er altfor tidlig å konkludere med at afrikanske land har klart seg bra i møte med covid-19, mener Maren Sæbø. Hun påpeker at det eksisterer svært ulike strategier landene imellom.
Det er altfor tidlig å konkludere med at afrikanske land har klart seg bra i møte med covid-19, det er heller ikke slik at alle landene vil møte pandemien likt. Kanskje mer enn noe annet, viser den pågående pandemien at Afrika ikke er et land.

Det er blitt skrevet opp og ned om hvordan Afrika vil takle en pandemi, om hva som taler for og imot kontinentets motstandskraft. Jeg har selv skrevet en kommentar i Dagsavisen, og pekt på noen årsaker til at det kan gå bra, slik som færre eldre, erfaring med epidemier og et mer aktivt internasjonalt samarbeid.

Ett kontinent, mange strategier

Ved analyser av hele kontinentet er det imidlertid lett å bli blind for forskjellene. Hvert land får helt unike erfaringer i møte med pandemien. Afrika har ikke én enkelt koronastrategi, de har minst 54.

Korona-utbruddet har ikke kommet like langt i Afrika som hos oss, og pandemien er fortsatt på et tidlig stadium i afrikanske land. Ved tidligere influensa-pandemier har afrikanske land ofte ligget et par måneder etter andre land.

Den viktigste grunnen til dette er at afrikanere ikke flyr så mye som oss, og at de som flyr ofte tilhører en liten elite, med begrenset kontakt med «folk flest». Et virus vil derfor bruke litt tid på å spre seg til den generelle befolkningen.

Viruset kom til Afrika med fly. Noen sørafrikanere hadde vært i Alpene, og noen nigerianere hadde vært i London eller Paris

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Verdenssamfunnet har oppnådd for lite i kampen mot fattigdom, men skjønnmaler innsatsen gjennom fokus på antall mennesker som må leve på under 1,90 dollar om dagen, mener FN-rapportør Philip Alston.
Bistandsaktuelt 10.07.2020
MENING: Det er forståelig at drapet på Hachalu Hundessa, som nesten alle er enige om at var et politisk motivert drap, førte til umiddelbare opptøyer, skriver Lemma Desta.
Bistandsaktuelt 10.07.2020
Flere hjelpeorganisasjoner varsler enorme sultproblemer som følge av viruspandemien. Oxfam mener 12.000 mennesker hver dag kan dø av sult innen utløpet av 2020.
Bistandsaktuelt 10.07.2020
MENING: Da landet ble lukket 12. mars økte vi i Kirkens Nødhjelp vår bruk av videomøter med 2500 prosent, skriver Trond Are Utle. Nå er målet å finne innovative løsninger som gjør digital bistand mer effektiv.
Bistandsaktuelt 09.07.2020
En kjede av ulike faktorer gjorde det mulig å svindle Norfund for 100 millioner bistandskroner, konkluderer revisorfirmaet PWC i sin granskning av nettsvindelen Norfund ble utsatt for i mars.
Bistandsaktuelt 09.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt