AddToAny

Etiske utfordringer for forfatter av boken om politivold i Bergen

Det er etisk krevende for Bjarne Kvam å skrive en bok om begivenheter han selv har vært så tett på som journalist, skriver professor emeritus, Rune Ottosen.
Han spør om forlag og forfatter har vurdert habilitet godt nok før utgivelse av boken om politivoldsaken.

I boken Politivoldsaken. Norges største forskningsskandale har forfatterne en ambisjon om å nyskrive historien om politivoldkomplekset i Bergen. Boken reiser interessante problemstillinger og gir indikasjoner på tvilsom metodebruk i innhenting av materiale i den innledende fasen av politivoldforskningen fra 1981.

Spørsmålet er om Bjarne Kvam håndterer sin habilitet godt nok. Etter mitt syn burde han mye grundigere ha diskutert sin dobbeltrolle som forfatter av en bok der han også har vært aktør som journalist. Rune Ottosen Professor emeritus i journalistikk, OsloMet

Det ligger utenfor rammen av denne artikkelen å vurdere om hele forskningsmaterialet var et falsum eller ikke. Det hører også med i dette bildet at en av de som faktisk har gått gjennom grunnlagsmaterialet avviser påstandene om forskningsjuks: Professor Tore Hansen som i sin tid etterprøvde kvaliteten på forskningen sier til Khrono: «Via kjente er jeg blitt fortalt at det finnes en referanse til meg i boka og som skal gå ut på at jeg ikke skal ha lest metoderapporten i forskningsrapporten (fra Vogt og Nordhus red.anm.) da jeg gjorde min vurdering, og at jeg bare skal ha lest boken de kom med. Dette er løgn - og det tenker jeg sier litt om boken deres, sier Hansen».

Jeg vil i det følgende reise en del kritiske spørsmål ved boken, og ønsker å belyse noen etiske utfordringer knyttet til Bjarne Kvams rolle som forfatter.

Kvam sa på pressekonferansen at det fortonet seg som et «mysterium» hva som kan ha vært motivene til Nordhus og Vogt. Kan det være noe så enkelt at forskerne ønsket å belyse problemet med politivold? Kvam tok nok munnen for full når han på pressekonferansen sa at «hvis boken fra 1981 forsvinner, så forsvinner hele politivoldsaken».

Samtidig sier forfatterne i boken at politivold utvilsomt har foregått og det ble gjentatt av Kvam på pressekonferansen. Og noe annet er da også umulig å påstå fordi det er så mange beretninger og vitnemål om politivold fra personer som aldri har befunnet seg i forskningsmaterialet. En av dem satt i salen og sa at han hadde blitt brakt inn på Bergen politikammer på begynnelsen av 1970-tallet og kom ut åpenbart forslått med kul i hodet. Hans venninne som satt i bilen mens han ble brakt inn var vitne til det hele.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Det kling i utgangspunktet ikkje som ei oppskrift på fulle hus: aldrande filosof forklarer korfor han er kommunist.
Khrono 07.12.2019
Universitetslektor Klara Sjo har ei lang liste klar dersom ministeren skulle koma på overraskande julevisitt. Lærebøker på norsk er eit av temaa.
Khrono 07.12.2019
Vi støtter evalueringen av lektorutdanningene, men vi vet nok til å sette i gang tiltak for forbedringer allerede nå, skriver Pedagogstudentene.
Khrono 07.12.2019
Var vendepunktet då julebordet blei til the Christmas table? Er norsk berre så 2009? Det har stått eit slag om språket ved NHH, og det blir neppe det siste.
Khrono 07.12.2019
Andelen av midlene fra Horisont 2020 som går til Norge ligger på 2,2 prosent når 72 prosent av milliardene er fordelt.
Khrono 07.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt