AddToAny

Et siste spark fra fengselslederen

Et siste spark fra fengselslederen
Sykdommen ALS er en enveisbillett, og noe Knut Bjarkeid helst ikke snakker om. Han bruker heller tid på å få fram budskapet han alltid har brent for.
- Behandler man mennesker som mennesker, så får man mennesker. Behandler man folk som dyr, så får man dyr, sier tidligere fengselsleder ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Knut Bjarkeid (68).
Gjennom en mannsalder har han vært kjent for sin kamp for å bedre kårene for de aller sykeste innsatte og de forvaringsdømte. I 2020 ble han tildelt Amnestyprisen for sitt engasjement for menneskerettigheter, og for sitt nitide arbeid med innsatte som satt isolert på avdeling G på Ila fengsel.

Uhelbredelig syk
For to år siden ble Bjarkeid diagnostisert med amyotrofisk lateralsklerose (ALS), en sykdom som ødelegger kroppens muskler. Tilstanden er uhelbredelig. Vi treffer han på hjemmebane, noen steinkast fra Bogstad camping der han bor litt oppi åsen. Det er hjemmekoselig med mye kunst samlet gjennom et langt og aktivt liv. Ved siden av tv-en i stua smiler barnebarnet som nå er seks måneder gammel, fra en digital fotoramme. Barneansiktet får fram smilet til Bjarkeid, og om kort tid får bestefar fysisk besøk av jenta med det vakre smilet. Det gleder han seg til.
Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen. Han trenger hjelp med praktiske gjøremål, men ikke med å få fram meningene sine, som kommer kjapt, velformulert og rett fra levra. Redd for å utfordre autoritetene har han aldri vært, enten de er justisministere eller «bare» ekspedisjonssjefer og ledere av kriminalomsorgen.

Engasjementet lever
Bjarkeid har nå trukket seg tilbake, men gjør gjerne opp status for kriminalomsorgen. Fremst står tilbakeføring til samfunnet og kommunikasjonen med de innsatte. Bjarkeid har tidligere brukt ord som «umenneskelig» for å beskrive forholdene innsatte sonet under, da de satt isolert store deler av døgnet og i lange perioder. Han er fortsatt bekymret for tilbudet for de forvaringsdømte. Senest i januar i år skrev han og psykiater Randi Rosenqvist en felles kronikk der de ber påtalemyndigheten og domstolene vurdere om det er etisk riktig å idømme en forvaring
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

Hvert år sender LO en ungdomsdelegasjon til AUFs sommerleir på Utøya. I 2011 var sju ungdommer på plass for å opplyse AUFerne om fagforeningsarbeid. To av de tillitsvalgte kom aldri hjem igjen.
NFF-magasinet 30.06.2021
NFF-magasinet 30.06.2021
Halvparten av dem som utøver makt på dette bildet er fra nå sikret yrkesskadeerstatning hvis de går på en smell. Resten kjemper uten dekning.
NFF-magasinet 30.06.2021
f Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) ønsker strengere straffereaksjoner for barn og unge.
NFF-magasinet 30.06.2021
- Dagens situasjon i fengslene er resultatet av en ideologisk styrt, villet politikk, sier Petter Eide (SV). Flere partier ønsker en ny soningsform for de sykeste.
NFF-magasinet 30.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt