AddToAny

Et reelt grønt skifte må forholde seg til energikildenes totale fotavtrykk, ikke bare klima

Et reelt grønt skifte må forholde seg til energikildenes totale fotavtrykk, ikke bare klima
Det er ikke mulig å levere energi uten negative konsekvenser. Det hele dreier seg derfor om å finne en akseptabel balanse, skriver TU-bidragsyter Johnny Hesthammer.
Alle energikilder påvirker helse, miljø, klima og økonomi i forskjellig grad. Dette er viktige faktorer som må tas med i vurderingen av fremtidens energimiks. Fornybart har klare utfordringer som best løses i kombinasjon med andre energikilder som kjernekraft og gasskraft med karbonlagring.

Et reelt grønt skifte handler om mer enn bare klima

Et reelt grønt skifte dreier seg om bærekraftig forandring i mer klima- og miljøvennlig retning, og innebærer at vekst og utvikling skjer innen naturens tålegrenser. En diskusjon om framtidens energimiks for kraftleveranse krever derfor en totalforståelse av hvilken påvirkning hver enkel energikilde har på helse, miljø, klima og økonomi.

Fokus på utslipp av klimagasser er naturligvis svært viktig, men FN er også tydelig på at tap av natur er en like stor trussel mot menneskeheten som klimaendringene.

Samtidig sier FNs bærekraftsmål nr. 7 at alle skal sikres tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris. For politiske valg må derfor andre faktorer enn bare klima tas med i totalbildet slik at de helsemessige, miljømessige og økonomiske konsekvensene minimeres. Dette er mulig å få til med en balansert energimiks, men ikke

Les mer

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Halvlederprodusenter kjemper en hard kamp for å følge Moores lov. Nå viser det seg at de nye, små halvlederne med transistorer ned til fem nanometer brytes ned raskere, noe som både forringer kvaliteten og levetiden til de integrerte kretsene.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Da kommunalministeren nylig la frem stortingsmelding om innovasjon i offentlig sektor, påpekte han at: «I årene fremover blir vi færre yrkesaktive per pensjonist, oljeinntektene vil falle, og vi skal nå bærekraftsmålene.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Sand er ikke sand og sand fra Sahara er til liten nytte. I fjellandet Norge kan det virke som om vi har glemt at sand og pukk ikke er fornybare ressurser. Milliard-verdier kan falle i grus.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Konseptet har blitt betydelig dyrere siden 2016. Konseptet Salmon Zero er et helt lukket oppdrettsanlegg med resirkulering av produksjonsvann. Merdene skal bygges i betong og ligge i sjøen, og vannresirkuleringen skal i hovedsak foregå på land.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Blir lik SUV-utgaven, men designet er langt mer sporty. Audi viser frem et nytt elektrisk konsept, E-Tron Q4 Sportback. Nykommeren er en variant av den allerede lanserte Q4 E-Tron, en liten SUV som ble vist frem i mars i fjor.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt