AddToAny

Et godt liv

Hva innebærer recovery, eller bedringsprosesser, som vi ofte sier på norsk, for folk med alvorlige psykiske lidelser? spør Marius Veseth.
Intervjuer: Når bedring skjer hos en pasient, hva handler det om da?

Deltaker: Det er vel et eller annet biologisk som faller på plass. Cellemembraner som stabiliserer seg. Hva faen vet jeg [med et litt ertende blikk], jeg har ikke peiling.

Intervjuer: Er ikke du lege?

Deltaker: Jo [smiler lurt], men jeg er ikke Jesus. Eller han andre. Sånn er det bare. Men jeg tror det er noe biologisk som skjer.

Intervjuer: Når man blir bedre.

Deltaker: Ja. Og når man blir verre. Et eller annet som kommer i ulage, men akkurat hva det er og på hvilken måte Det tror jeg ikke vi har teknologi til å forstå.

Dette utdraget er hentet fra en studie der jeg intervjuet erfarne terapeuter om hvordan de arbeider sammen med folk som sliter med det vi kaller for bipolar lidelse (Veseth, Binder, Borg & Davidson, 2016). Gjennom kvikke replikker beskriver deltakeren her hvordan vi kan forstå psykisk uhelse, det som i faglitteraturen gjerne omtales som psykopatologi.

Ulike forståelsesmodeller

Tradisjonelt har fagpersoner ofte tatt utgangspunkt i en biologisk modell når de skal beskrive og forklare alvorlige psykiske lidelser. Psykisk uhelse forstås da på linje med kroppslig sykdom: «Jeg tror det er noe biologisk som skjer,» som deltakeren min uttrykket det. Både i klinisk arbeid og forskning blir fokuset med dette rettet mot genetikk, hjernestrukturer og nevrokjemi.

Paradoksalt nok vil imidlertid en slik biologisk modell også måtte forstås i lys av sin kontekst. Sigmund Freud beskrev for eksempel mennesket som drevet av undertrykte seksuelle impulser. Han presenterte en modell om menneskets natur som ikke kan forstås uten å også forstå den kultur som tenkningen er utmeislet innenfor - victoriatidens Wien og en streng moralsk kodeks (Mitchell & Black, 1995). På samme måte er vår samtidige forståelse også bygget i en kontekst. Historikeren Ann Harrington fremhever i boken Mind fixers: Psychiatry's troubled search for the biology of mental illness (2019) hvordan forestillingen om psykiske lidelser som en ubalanse i hjernen har vokst frem fra en rekke ulike strømninger.

Dette inkluderer blant annet en innflytelsesrik legemiddelindustri, et samfunn med sterkt fokus på inntjening og et fagfelt med behov for å distansere seg fra den daværende dominerende psykoanalytiske tenkningen. Dette ga grobunn for utvikling av en biologisk modell som baserte seg på ideen om at psykiske lidelser er atskilte og målbare kategorier, der medikamenter er sett som viktige svar på de spørsmål som psykiske lidelser reiser (Veseth, Stige & Binder, 2019).

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Etter hvert som tiden går, risikerer vi å bli eksperter på hverdagens styr og stell, og amatører i kjæresterollen. Men vi kommer langt med å spørre oss selv: Er jeg gubbe eller kjæreste nå?
Psykologisk.no 26.02.2020
Hva kjennetegner den gode terapeuten, og hva skal til for å blomstre som terapeut? Dette er bare to av spørsmålene Schizofrenidagene skal ta opp 2.-6. november 2020 i Stavanger.
Psykologisk.no 25.02.2020
Som barn får vi alle med oss noen emosjonelle skrubbsår - noen får også store sår - som vi tar med oss inn i voksenlivets relasjoner og i relasjonen til barna våre, skriver Aksel Inge Sinding.
Psykologisk.no 23.02.2020
Mandag 23. mars blir det dypdykk i virket til den innflytelsesrike danske familieterapeuten og forfatteren Jesper Juul, som ble 71 år.
Psykologisk.no 21.02.2020
Er det egentlig bedriften som sitter med makten når den skal ansatte en ny person? Ikke nødvendigvis, mener den irske organisasjonspsykologen Suzanne Courtney.
Psykologisk.no 19.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt