AddToAny

Erkjenner omfattende forskningsjuks ved atomreaktoren i Halden

Granskningen av forskningsjukset ved atomreaktoren er ferdig. Det er dokumentert uredelighet i fem prosjekter i perioden 1995 til 2003.
Det skriver NRK.

Det var i 2019 at Institutt for Energiteknikk (IFE) meldte at de mistenkte mulig vitenskapelig uredelighet i prosjekter ved Haldenreaktoren. Det dreide seg da om mulig endring av forskningsresultater ved reaktoren flere år tilbake i tid. De satte da i gang en uavhengig granskning.

IFE, som eier og har drevet den nå nedlagte atomreaktoren, har nå avsluttet granskningen. Den har dokumentert uredelighet i totalt fem prosjekter for fire kunder i perioden 1995 til 2003, skriver NRK.

I granskingsrapporten skriver de at forholdene ikke har hatt sikkerhetsmessige konsekvenser for Haldenreaktoren. Men om dette også gjelder for de utenlandske kundene, kan de ennå ikke konkludere med.

I en pressemelding skriver IFE: «Granskingen har fått informasjon fra noen berørte kunder at uredelighetene ikke har hatt sikkerhetsmessige konsekvenser for anlegg i utlandet, mens det ikke foreligger bekreftelse eller avkreftelse fra de øvrige berørte kundene».

Det er altså ikke alle kundene som har kunnet bekrefte eller avkrefte om uredelighetene har hatt sikkerhetsmessige følger.

Vanskelig å oppdage

Haldenreaktoren ble lagt ned i 2018. Den ble brukt til å teste materialer og brensel for bruk i kjernekraftverk.

NRK skriver at granskingen har pågått i to faser. I den første, som pågikk til mai 2020, ble det avdekket vitenskapelig uredelighet i totalt fem prosjekter for fire kunder ved Haldenreaktoren i perioden 1995 til 2003. I disse prosjektene ble data eller testoppsett endret i strid med IFEs testprosedyrer og kundenes spesifikasjoner. Granskingen konkluderer med at uredelighetene ble skjult på en måte som gjorde det svært vanskelig å oppdage.

I den andre fasen har granskingsteamet hatt dialog med berørte kunder for å gi dem informasjon og data.

- Vårt oppdrag har vært å få alle fakta på bordet. For å lykkes med det har vi foretatt intervjuer med mer enn 60 personer, gått gjennom om lag 30.000 e-poster og et enormt antall dokumenter. Vi har fått bistand fra eksterne tekniske sakkyndige og rekonstruert testresultater. Det har vært tidkrevende, men har ført til at vi har kunnet avdekke hva som har foregått, sier Helge Kvamme, partner i Kvamme Associates AS, som har ledet granskingen i en pressemelding.

Image-text:

Haldenreaktoren ble brukt til å teste materialer og brensel for bruk i kjernekraftverk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Studietiden kan utvides for de som vil studere kinesisk, japansk og arabisk.
Forskerforum 17.09.2021
Laura Maria Führer var den eneste i sitt kull på doktorgradsprogrammet som valgte å skrive monografi.
Forskerforum 16.09.2021
Ledig stipendiatstilling Institutt for samfunnsforskning (ISF) er et ledende samfunnsvitenskapelig forskningsmiljø på områdene samfunnsliv, politikk og arbeidsliv. Migrasjon har vært et av ISFs sentrale forskningsområder siden 1960-tallet.
Forskerforum 16.09.2021
- Gjengangeren er at virksomhetene har liten eller ingen kontroll over faktisk arbeidsbelastning for sine ansatte.
Forskerforum 16.09.2021
I rene forskerstillinger er du ofte fast ansatt på papiret, men ikke i praksis. Flere reagerer på at regjeringens forslag til karrierestrategi ikke sier noe om disse stillingene.
Forskerforum 16.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt