AddToAny

Er krigen i Ukraina Vestens eller Putins skyld?

Andre verdenskrig anses som «Hitlers krig». Men er dagens krig i Ukraina dermed å regne som «Putins krig», og i så fall bare som det?
Krigen i Ukraina fortsetter ufortrødent, og ingen løsning virker nær. I vestlige land er det tilnærmet unison enighet om skyldspørsmålet: Ukrainas tragedie er forårsaket av en kynisk og virkelighetsfjern diktator i Moskva. Vladimir Putin, hevdes det, har, og har lenge hatt, som mål å gjenskape det tidligere russiske imperiet i all sin territorielle fylde.

Angrepet på Ukraina er uprovosert, og det markerer presumptivt begynnelsen, ikke slutten, på Putins imperialistiske felttog. I den grad NATO og Vestens handlinger har bidratt til å muliggjøre russisk aggresjon, har dette skjedd gjennom for lite avskrekking, for mye forståelse for Russlands anakronistiske sikkerhetsbekymringer og for lavt tempo i utvidelsen av NATO.

Avskrekking: de «gode» mot de «onde»

Denne tolkningen av krigens årsaker hviler, om enn som oftest bare implisitt, på en avskrekkingsmodell over hvordan sikkerhet produseres i internasjonal politikk. Modellens logikk foreskriver at fredelige, status quo-orienterte stater møter såkalte revisjonistiske stater med utvetydig avskrekking og en lovnad eller trussel om at kostnadene ved ethvert ekspansjonsforsøk langt vil overstige gevinstene. Føre var-prinsippet gir strategien en retning og danner basis for allianseutvidelser, opprustning og etablering av militærbaser og utstasjonering av soldater i den revisjonistiske statens nærområder.

Disse grepene vil, ifølge denne modellen, redusere sannsynligheten for krig og konflikt. I betydelig grad er dette en oppskrift på hvordan «gode» stater bør og må behandle «onde», eller potensielt onde, stater eller regimer.

Avskrekkingsmodellen forutsetter altså at det er, eller bør være, opplagt for alle parter at de statene som står for avskrekkingen, representerer det «gode», det ufarlige og det freds- og stabilitetsfremmende. Der dette ikke er like opplagt, endres derimot følgene av en ensidig og konsekvent avskrekkingsstrategi: Snarere enn å motvirke aggresjon, bidrar avskrekking til å øke konfliktnivået. En annen modell - spiralmodellen eller sikkerhetsdilemmaet - gir her en bedre forklaring på de fremtredende mekanismene.

Sikkerhetsdilemmaet: internasjonal poli

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Hos planter og dyr er den ene typen kjønnscelle større enn den andre.
forskning.no 25.06.2022
Vi vil ikke lenger ha en flott hage med store og fremmede arter. Mange vil nå ha en tettere forbindelse mellom naturen og hagen, mener botaniker. Hun gir noen tips til hvordan vi kan få det til.
forskning.no 25.06.2022
POPULÆRVITENSKAP: Bare 4 av 15 europeiske byer har høyere risiko for ulykker der fotgjengere blir drept eller hardt skadd av trikk enn i Norge. Trikker i Norge har høy risiko også sammenlignet med andre transportmidler.
forskning.no 25.06.2022
Elever fra Vestby videregående skole besøkte hager og noterte hvilke blomster som tiltrakk seg mest humler.
forskning.no 25.06.2022
Midt i Pride-feiringen åpnet en mann ild ved utestedet Per på hjørnet og homopuben London i Oslo natt til lørdag. Minst to mennesker ble drept og mange skadd.
forskning.no 25.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt