AddToAny

Er grønnsakene søtere i nord?

Er grønnsakene søtere i nord?
Forskning viser det kan stemme Begrepet «arktisk kvalitet» brukes noen ganger i markedsføringen av nordnorsk mat. Men hva er det egentlig?
Nå har forskere prøvd å gjennomgå all dokumentasjon på hvordan natur- og klimaforhold i nord kan påvirke ulike matprodukter. De har funnet at noen grønnsaker faktisk har søtere og friskere smak enn tilsvarende grønnsaker i sør.

Ved NIBIO sin forskningsstasjon på Holt i Tromsø, har en gruppe forskere gjort et dypdykk i forskningsresultater og rapporter fra 1970-tallet, på jakt etter dokumentasjon på den såkalte «arktiske kvalitet». Tor Jacob Johansen er prosjektleder og medforfatter av rapporten som skal bidra til å definere hva som ligger i «arktisk kvalitet».

- Hovedfunnet er at grønnsaker dyrket i et nordlig og kjølig dyrkingsklima ofte får søtere smak, og sprøere og saftigere konsistens enn grønnsaker dyrket i varmere klima, forteller Johansen. Det er særlig et lavt innhold av bitterstoffer som gjør at søtsmaken kommer bedre fram, og ikke forskjeller i sukkerinnhold.

Han ramser opp flere forskjeller de har funnet:

Les mer

Flere saker fra Norsk Landbruk

Løsner ned til 50 centimeter Grubbesåmaskina Sub-Tiller fra He-Va løsner jorda ned til 50 centimeters dybde, sår raps, gjødsler og sprer sneglegift i én operasjon.
article_web Norsk Landbruk 19.10.2018
Historisk avlsframgang - Den norske durocen er nå rasen i Norge med best fôreffektivitet.
article_web Norsk Landbruk 19.10.2018
I neste nummer av Norsk Landbruk, som kommer ut torsdag 25.oktober, kan du lese om hvordan bønder med ulike former for husdyrproduksjon planlegger å fôre denne vinteren.
article_web Norsk Landbruk 19.10.2018
Geno med avtale med nytt laboratorium for genotyping av NRF-hunndyr. Pågangen av melkeprodusenter som ønsket å genotype dyr var langt større enn Geno var forberedt på. Derfor klarte de ikke å levere svar innen fristen de hadde lovet.
article_web Norsk Landbruk 18.10.2018
Mens konsumet av drikkemjølk går ned aukar etterspørselen etter mjølkefeitt. Etterspurnaden etter mjølkefeitt aukar, mens behovet for andre fraksjonar blir lågare. Derfor vil Tine ha mjølk med endå meir feitt.
article_web Norsk Landbruk 18.10.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt