AddToAny

Er grønnsakene søtere i nord?

Er grønnsakene søtere i nord?
Forskning viser det kan stemme Begrepet «arktisk kvalitet» brukes noen ganger i markedsføringen av nordnorsk mat. Men hva er det egentlig?
Nå har forskere prøvd å gjennomgå all dokumentasjon på hvordan natur- og klimaforhold i nord kan påvirke ulike matprodukter. De har funnet at noen grønnsaker faktisk har søtere og friskere smak enn tilsvarende grønnsaker i sør.

Ved NIBIO sin forskningsstasjon på Holt i Tromsø, har en gruppe forskere gjort et dypdykk i forskningsresultater og rapporter fra 1970-tallet, på jakt etter dokumentasjon på den såkalte «arktiske kvalitet». Tor Jacob Johansen er prosjektleder og medforfatter av rapporten som skal bidra til å definere hva som ligger i «arktisk kvalitet».

- Hovedfunnet er at grønnsaker dyrket i et nordlig og kjølig dyrkingsklima ofte får søtere smak, og sprøere og saftigere konsistens enn grønnsaker dyrket i varmere klima, forteller Johansen. Det er særlig et lavt innhold av bitterstoffer som gjør at søtsmaken kommer bedre fram, og ikke forskjeller i sukkerinnhold.

Han ramser opp flere forskjeller de har funnet:

Les mer

Flere saker fra Norsk Landbruk

Kan være effekt av bedre jordstruktur Et dansk forsøk fra 2018 viser det er mulig å øke byggavlingene mellom mellom sju og 15 kilo per dekar ved å bruke fangvekster året før.
article_web Norsk Landbruk 13.12.2018
Lavere avlinger fører til at økt areal må brukes til samme mengde mat
article_web Norsk Landbruk 13.12.2018
EU-kommisjonen har besluttet å ikke fornye godkjenninga av dikvat, det virksomme stoffet i Reglone og Retro. Dette får stor betydning for hvordan potetprodusenter legger opp vekstavslutninga, også i Norge.
article_print Norsk Landbruk 13.12.2018
article_print Norsk Landbruk 13.12.2018
Det har de siste årene sett lyst ut for norsk frukt og grønt, og mye tyder på at utviklinga vil fortsette.
article_print Norsk Landbruk 13.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt