AddToAny

Er grønnsakene søtere i nord?

Er grønnsakene søtere i nord?
Forskning viser det kan stemme Begrepet «arktisk kvalitet» brukes noen ganger i markedsføringen av nordnorsk mat. Men hva er det egentlig?
Nå har forskere prøvd å gjennomgå all dokumentasjon på hvordan natur- og klimaforhold i nord kan påvirke ulike matprodukter. De har funnet at noen grønnsaker faktisk har søtere og friskere smak enn tilsvarende grønnsaker i sør.

Ved NIBIO sin forskningsstasjon på Holt i Tromsø, har en gruppe forskere gjort et dypdykk i forskningsresultater og rapporter fra 1970-tallet, på jakt etter dokumentasjon på den såkalte «arktiske kvalitet». Tor Jacob Johansen er prosjektleder og medforfatter av rapporten som skal bidra til å definere hva som ligger i «arktisk kvalitet».

- Hovedfunnet er at grønnsaker dyrket i et nordlig og kjølig dyrkingsklima ofte får søtere smak, og sprøere og saftigere konsistens enn grønnsaker dyrket i varmere klima, forteller Johansen. Det er særlig et lavt innhold av bitterstoffer som gjør at søtsmaken kommer bedre fram, og ikke forskjeller i sukkerinnhold.

Han ramser opp flere forskjeller de har funnet:

Les mer

Flere saker fra Norsk Landbruk

Drektige søyer som får forstyrret sin døgnrytme føder lettere lam, skriver Forskning.no og refererer til et forsøk som er utført i Australia.
article_web Norsk Landbruk 19.02.2019
Forventet overskudd gir lavere priser Norske bønder har nå sådd så mye høsthvete at det forventes at leveransene vil bli vesentlig større enn etterspørselen i matkornmarkedet.
article_web Norsk Landbruk 18.02.2019
Tilsvarer produksjonen fra 100 produsenter. At Coop valgte Den Stolte Hane som ny hovedleverandør på egg, var et tøft slag i trynet for Nortura på nyåret, men en ny avtale med Rema1000 gir grunn til å glede seg.
article_web Norsk Landbruk 18.02.2019
Vurderer bruktsenter både på Kløfta, i Trøndelag og på Vestlandet.
article_web Norsk Landbruk 18.02.2019
- Jeg ble tipset om det første klippekurset av søstra mi som gikk på videregående der kurset skulle arrangeres. Jeg hadde jobbet litt med sau før, og tenkte at det kunne være artig å prøve noe nytt, forteller hun.
article_web Norsk Landbruk 14.02.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt